Lukoran je naselje u središnjem dijelu sjeveroistočne obale otoka Ugljana, smješteno uz središnje plodno polje i slikovite uvale. Uvala - luka Lukoran, posebno vrlo dobra operativna obala, zaštićeni su od većine vjetrova, osim onih iz zapadnog kvadranta, tramontana i jači zmorac (maestral)

Lukoran
Lukoran na mapi Hrvatske
Lukoran
Lukoran
Županija Zadarska
Općina/Grad Preko
Geografske koordinate
 - z. š. 44.103 N
 - z. d. 15.159 E
Pošta 23274
Pozivni broj 023
Autooznaka ZD
Lukoran

Jedno je od najslikovitijih mjesta na otoku Ugljanu. Nalazi se između mjesta Sutomišćica i Ugljan. Plaže su okružene stoljetnom borovom šumom. Gospodarska je osnova poljodjelstvo, vinogradarstvo, maslinarstvo, ribarstvo i turizam. Spominje se 1075. u srednjem vijeku kao posjed zadarskih benediktinaca. Crkva sv. Lovre s romaničkim obilježjima podignuta je 1877. godine, a preuzela je istog titulara napuštene crkve na groblju. Nova crkva podignuta je iz temelja, pa u njoj nema tragova ranijih razdoblja, jedino su oltari prenijeti iz stare crkve. Ispod Zmorašnjeg Lukorana su ostaci gotičke crkvice i zgrade; po predaji sagradili su ih egipatski monasi u 14. st.

Lukoran se sastoji od sljedećih zaselaka: Mali Lukoran, Turkija, Zmorac, Primorje, Punta, Rančićevi-Sikirićevi. Lukoran je pun uvala i plaža s borovim šumama. Više ladanjskih kuća zadarskih plemićkih obitelji od kojih je najpoznatiji ljetnikovac obitelji de Ponte iz 17. st.

U Malom Lukoranu je prema predaji pjesnik Petar Preradović, očaran izlaskom sunca na otoku, ispjevao poznatu hrvatsku budnicu "Zora puca".


Ovaj nedovršeni članak o naselju u Hrvatskoj: Lukoran treba dopuniti.
Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.