Lukijan Pantelić

1950.

Lukijan (Pantelić)
1950. avgust 1950.
Mol MolFNRJ
Datum smrti:    [[]] [[]]
Mesto smrti:  ()

Lukijan (svetovno Vojislav Pantelić; Mol, FNRJ, 19. avgust 1950) je episkop budimski i administrator Eparhije temišvarske.

Životopis uredi

Vladika Lukijan je rođen 1950. godine u Molu. Najprije je studirao pravne nauke, a zatim diplomirao na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu.

Episkop šumadijski Sava (Vuković) zamonašio ga je 1979. u manastiru Divostinu i rukopoložio u čin jeromonaha (1981) u manastiru Svete Melanije u Zrenjaninu.

Episkop uredi

Za vikarnog episkopa moravičkog je rukopoložen 1. jula 1984. godine od strane patrijarha srpskog Germana, episkopa šumadijskog Save i niškog Irineja. Od 1985. je bio je na episkopskom prestolu Eparhije slavonske u Pakracu, odakle se zbog ratnih prilika sa dijelom pastve povukao 1991. u Srbiju.

Administraciju Eparhije temišvarske preuzeo je 1996. godine. Od tada je posjetio skoro sve crkve te eparhije i u mnogima je služio. Tokom 1999. godine izabran je novi episkop slavonski Sava, a episkop Lukijan je postao i zvanično episkop temišvarski. Posebnu pažnju poklonio je manastirima, trudeći se usrdno da se i u sadašnjim uslovima nedostatka monaštva obnavljaju manastirska zdanja i održavaju bogosluženja i u manastirskim crkvama.

Redovno prisustvuje svešteničkim ispovijestima i bratskim sastancima, nastojeći da uvijek bude upoznat sa svim pitanjima koja nastaju u parohijskoj službi.

Poslije smrti episkopa budimskog Danila, postavljen je 2002. godine za episkopa budimskog i nastavio da upravlja Temišvarskom eparhijom kao administrator.

Vidi još uredi

Spoljašnje veze uredi

Prethodnik:
Sava Andrić
vikarni episkop moravički
19841985.
Nasljednik:
Longin Krčo