Luisa Ferida (18. mart 1914 - 30. april 1945) je bila italijanska filmska glumica, koja je uživala status jedne od najvećih zvijezda italijanske kinematografije 1930-ih i 1940-ih, ali također bila poznata po povezanosti sa fašističkim režimom, zbog čega će nasilno skončati život na samom kraju drugog svjetskog rata.

Luisa Ferida
Biografske informacije
RođenjeLuigia Manfrini Farné
Castel San Pietro Terme (kraj Bologne)
Smrt30. 4. 1945. (dob: 31)
Nacionalnostitalijanska
PartnerOsvaldo Valenti

Biografija uredi

Karijeru je započela na pozornici, prije nego što je godine 1935. imala svoj filmski debi. Iako je postala poznata zahvaljujući filmovima gdje joj je partner bio Amadeo Nazzari, ključni trenutak karijere joj je bio susret sa režiserom Alessandrom Blasettijem. On joj je postao mentor, a zauzvrat je ona nastupila u nekim od njegovih najuspješnijih filmova. Zahvaljujući Blasettiju se upoznala sa kolegom Osvaldom Valentijem koji će joj postati partner i u privatnom životu.

U ljeto 1943. su nakon kapitulacije, a potom njemačke okupacije Italije Valenti i Ferida bili među manjim dijelom glumaca koji su odlučili podržati novostvoreni fašistički režim Italijanske Socijalne Republike (RSI). Oboje su se preselili u Veneciju gdje je RSI snimala vlastite filmove u studijima Cinevillaggio. Godine 1944. se preselila u Milano, gdje je Valenti djelovao kao pripadnik fašističke paravojne formacije X flotila MAS.

Na samom kraju rata su 20. aprila 1945. Valenti i Ferida zarobljeni od partizana. Potom su pred prijekim sudom zbog ratnih zločina osuđeni na smrt. Presuda je izvršena 30. aprila, iako je vijest o njihovom pogubljenju objavljena dva dana ranije. Giuseppe Marozin, komandant partizanske jedinice koja je izvršila strijeljanje, kasnije je tvrdio da je suđenje bilo montirano, odnosno da je naređenje za likvidaciju izdao partizanski vođa i budući predsjednik Italije Sandro Pertini.

Godine 2008. je o Valentiju i Feridi snimljen biografski film Sanguepazzo, gdje je njen lik tumačila Monica Bellucci.

Filmografija uredi

 
Luisa Ferida u filmu La corona di ferro (1941)

Vanjske veze uredi