Luis Ocaña

(Preusmjereno sa stranice Luis Okanja)

Hesus Luis Okanja Pernija (šp. Jesús Luis Ocaña Pernía; 9. jun 1945. — 19. maj 1994.) bivši je španski profesionalni biciklista u periodu od 1969. do 1977. godine. Bio je izuzetan hronometraš i brdaš. Najveći uspeh ostvario je 1970. godine kada je osvojio Vuelta a Espanju, te 1973. godine kada je osvojio Tur de Frans.

Luis Okanja

Datum rođenja (1945-06-09)9. 6. 1945.
Datum smrti 19. 5. 1994. (dob: 48)
Disciplina drumski

Karijera uredi

Početak karijere uredi

Okanja je rođen u Španskoj provinciji Kuenka, biciklizmom je počeo da se bavi od 12 godine, a profesionalac je postao 1968. godine, u Španskom timu Fagor, iste godine osvojio je nacionalno prvenstvo i učestvovao je na Điro d’Italiji gde je završio na 34 mestu. To je bio jedini put da je vozio Điro. Naredne godine, Okanja je učestvovao na Vuelta a Espanji, gde je osvojio drugo mesto, brdsku klasifikaciju i tri etape (prolog i dva hronometra).

1970—1974 uredi

1970. godine, prešao je u francuski BIC, sa kojim je završio Tur de Frans na 31 mestu, a zatim je osvojio Vuelta a Espanju, nakon čega su ga španski mediji proglasili za najboljeg Španskog hronometraša ikada.

Okanja je 1971. godine završio treći na Pariz—Nici i drugi na Kriterijumu Dofine, oba puta iza Merksa, čime su najavili veliku borbu na Tur de Fransu. Okanja je posle 11 etape na Turu imao osam minuta prednosti ispred Merksa. Nakon dana odmora, Merks je smanjio na sedam minuta, a zatim, u Pirinejima, na Kol de Montu, Merks je napao, Okanja nije mogao da odgovori, mučio se dok nije završio na asfaltu tražeći pomoć. Prevezen je u bolnicu gde se oporavio, ali je njegov san za osvajanje Tura srušen. Narednog dana, Merks je odbio da obuče žutu majicu. Na Vuelti, Okanja je stigao do trećeg mesta. Merks je odlučio da naredne godine vozi Vueltu umesto Tur de Frans, ali je promenio odluku zbog tvrdnje da je osvojio Tur samo zato što je Okanja morao da odustane. Okanja je osvojio Kriterijum Dofine i nacionalno prvenstvo i izgledalo je da će to biti novi veliki okršaj Okanje i Merksa. Okanja je bezuspešno napadao u brdima, dok nije morao da napusti Tur zbog bronhitisa. Merks je osvojio Tur de Frans i 1972. godine.

Godine 1973, nakon problema prethodne dve godine, Okanja nije bio favorit. Merks je odlučio da ne učestvuje na Turu, nakon četiri pobede zaredom, odlučio je da vozi Điro i Vueltu. Okanja je protiv sebe imao Jopa Zutemelka i Remona Pulidora. Okanja je bio veoma jak u brdima, pobedivši na dve etape sa ogromnom prednošću i nakon 11 etape, Okanja je imao devet minuta ispred Fuentea koji je bio drugi, dok su Zutemelk i Pulidor zaostajali preko 20 minuta. Okanja je pobedio i na hronometru na 12 etapi, a do kraja je pobedio na još dve brdske etape i osvojio Tur de Frans sa 15 minuta ispred drugoplasiranog Bernara Tevnea. Nakon toga, očekivao se veliki duel između Okanje i Merksa na Vuelti, ali Edi Merks je pobedio sa četiri minuta ispred Okanje, koji je završio kao drugi, a zatim je osvojio bronzu na svetskom prvenstvu.

Godine 1974. nije učestvovao na Tur de Fransu, a na Vuelti je osvojio četvrto mesto.

1975—1977 uredi

Okanja je samo jednom završio Tur de Frans u prvih 10, 1973. godine, kada ga je osvojio. 1975. godine, Okanja je opet imao problema i napustio je Tur na 13 etapi, a na Vuelti je osvojio još jedno četvrto mesto.

Okanja je 1976. godine završio treći na Pariz—Nica trci i uspio je da završi Tur de Frans, ali tek na 14. mestu. Na Vuelta a Espanji je još jednom došao u sjajnoj formi i osvojio je drugo mesto.

Godine 1977, Okanja je završio Tur de Frans na 25. mestu, nakon čega je završio karijeru. Okanja je osvojio ukupno 110 trka, računajući i devet etapa na Tur de Fransu.

Smrt uredi

Okanja je izvršio samoubistvo 19. maja 1994. godine, u Francuskoj (u Nogaru), zbog finansijskih problema; takođe je bolovao od raka i hepatitisa C.

Vidi još uredi

Spoljašnje veze uredi

 U Wikimedijinoj ostavi nalazi se članak na temu: Luis Ocaña