Luhya (isto tako Luyia, Luhia) je naziv za Bantu narod koji živi u Zapadnoj provinciji Kenije između Viktorijinog jezera, Uganda i Mount Elgona. Oni tvore drugu najveću etničku grupu Kenije koja broji oko 4,6 miliona ljudi. Oblast u kome žive je jedna od najgušće naseljenih u Keniji. Luhya je može odnositi i na narod i na luhya jezike, grupu srodnih jezika kojima govore Luhya potplemena. Grupu tvori oko 18 potplemena u Keniji od kojih najviše dominiraju: Bukusu, Maragoli, Wanga, Nyore, Idakho, Kisa, Isukha, Tiriki, Kabras, Gisu i Saamia. Jedno potpleme živi u sjevernoj Tanzaniji a četiri u Ugandi.

Djeca iz naroda Luhje

Luhya su prvi kontakt s Evropljanima imali u 19. vijeku, a u 20. vijeku su se potplemena različito odnosila prema britanskoj kolonijalnoj vlasti. Dok su Bukusu pružali oružani otpor, a u 20. vijeku zdušno sudjelovali u pokretu Mau Mau, dotle su Kabre sačinjavali glavninu lokalne policije. Mnogi Luhye su sudjelovali u britanskim oružanim snagama za vrijeme drugog svjetskog rata.

Luhje prakticiraju poligamiju i društvena organizacija im je temeljena na klanovima. Česti su i obrezivanje dječaka i klitoridektomija djevojčica, iako je ovo potonje, pod pritiskom vlade, u opadanju, osim kod Bukusua.

Luhje su poznati i po tome što su osnovali fudbalski klub AFC Leopard, jedan od najvećih fudbalskih klubova istočne Afrike.