Otvori glavni meni
Disambig.svg Za ostala značenja, v. Lude godine (razvrstavanje).

Lude godine, također poznat pod kolokvijalnim naslovom Žikine dinastije, je serija jugoslavenskih igranih filmova koja se snimala od 1977. do 1992. godine, i koja predstavlja najveću, najdugovječniju i komercijalno najuspješniju filmsku seriju u historiji jugoslavenske kinematografije. Ime je dobila po prvom filmu, koji je 1977. godine snimljen pod naslovom Lude godine; po žanru je bio drama namijenjena prije svega omladinskoj i tinejdžerskoj publici, a zaplet je kroz ljubavnu priču djevojke Marije (koju je tumačila Rialda Kadrić) i mladića Bobe (koga je tumačio Vladimira Petrović) je mlade gledaoce trebao upozoriti na zdravstvene rizike vezane uz prerano stupanje u seksualne odnose, odnosno neželjenu trudnoću i abortus. Usprkos mračne teme, ali i loših kritika, film je postao iznimno popularan, a publici su se prilično dopali živopisni likovi Bobinih i Marijinih očeva - Živorada Žike Pavlovića i Marka Todorovića koje su bili glumili Dragomir Bojanić Gidra i Marko Todorović. Zbog toga je odlučeno da se 1980. napravi nastavak pod naslovom Došlo doba da se ljubav proba koji je po žanru postao komedija, a u kome su njih dvojica bili glavni likovi. Potom je snimljeno još osam nastavaka.

Iako su i njih, kao i prvi film, kritičari loše dočekali, zamerajući im "prizeman" i "primitivan" humor, serija je postala popularna ne samo u Jugoslaviji, nego i u SSSR-u i drugim zemljama tadašnjeg Istočnog bloka, te je, između ostalog, Rialda Kadrić temeljem toga postala počasna gošća na Moskovskom filmskom festivalu.

Snimanje novih nastavaka je zaustavila smrt Dragomira Bojanića Gidre 1993. godine.

UlogeUredi

Promena imena uloga kroz serijalUredi

U prva dva dela serijala Marijina porodica se preziva Đorđević (direktor škole (Stevo Žigon) oslovljava Milana sa "gospodine Đorđeviću"), a u svakom narednom Todorović. Zanimljivo je da su neki glumci tumačili po nekoliko različitih uloga u serijalu.

Ipak serijal je neočekivano odoleo promenama glumaca, sa izuzetkom lika Miše koji je morao da bude zamenjen zbog starosti glumaca.