Otvori glavni meni

Lucije Postumije Albin (konzul 234. i 229. pne.)

Za ostale članove ovog roda, v. Postumia (gens). Za ostale Postumije s cognomenom "Albus" ili "Albinus", v. Albinus (cognomen).

Lucije Postumije Albin (Lucius Postumius Albinus ili Lucius Postumius A.f. Albinus, ? - 215. pne.) bio je rimski političar i vojskovođa iz doba drugog punskog rata. Pretpostavlja se da je bio sin Aula Postumija Albina.[1] a da mu je istoimeni Lucije Postumije Albin bio sin ili nećak.

Tri puta je izabran za Rimski konzul|konzula - 234. pne., 228. pne. i 215. pne. Prikikom drugog mandata je vodio pohod protiv ilirske kraljice Teute. Iako je on završio pobjedom, Albin pri povratku nije slavio trijumf.

Godine 216. pne. je kao pretor za vrijeme drugog punskog rata vodio dvije legije protiv keltskog naroda Boji. Za vrijeme pohoda je u odstustvu izabran za konzula, međutim nije uspio vratiti se u Rim i preuzeti dužnost. Za vrijeme prolaza kroz Litanu Silvu u Cisalpijskoj Galiji su Boji njegovu vojsku uhvatili u zasjedu. Albin je pokušao pobjeći preko jednog mosta, ali su ga tamo dočekala pojačanja Boja i uništila ga zajedno s vojskom. Albinu je odrezana glava, a potom su njegovu lubanju Boji optočili zlatom te je koristili u ritualne svrhe.

NapomeneUredi

Izvori =Uredi