Lucije Licinije Murena

(Preusmjereno sa stranice Lucius Licinius Murena)

Lucije Licinije Murena (Lucius Licinius Murena, prva polovica 1. vijeka pne.) bio je rimski vojskovođa i političar iz doba kasne Republike.

Murena je karijeru počeo kao oficir u Sulinoj vojsci za vrijeme prvog mitridatskog rata. Nakon završetka rata, a prije nego što se vratio u Italiju kako bi vodio građanski rat, Sula mu je ostavio dvije legije s kojima je trebao čuvati Aziju. Odatle je, godine 83. pne. pokrenuo pohod na Pont tvrdeći da Mitridat Veliki priprema vojsku za novi rat. Drugi mitridatski rat je završio rimskim porazom, ali bez trajnih posljedica, uključujući i one po samog Murenu. Murena se kasnije iskupio kao Lukulov legat u trećem mitridatskom ratu.

Godine 65. pne. je izabran za pretora te je stekao popularnost raskošnim igrama. Poslije je postavljen za guvernera Transalpinske Galije gdje se istakao čestitošću.

Godine 62. pne. je izabran za konzula, porazivši Servija Sulpicija. Gubitnik ga je potom optužio da je izbore dobio podmićivanjem, a na njegovu stranu su stali Katon Mlađi i Servije Sulpicije Ruf. U Mureninu obranu su, pak, stali Marko Licinije Kras, Kvint Hortenzije i Ciceron. Proces je završio oslobađajućom presudom, iako historičari vjeruju da su optužbe imale osnova.

Izvori uredi

  • Cicero, The correspondence of M. Tullius Cicero, Volume 1, Edition 2 1885 (Google Books)
Prethodi:
Gaius Antonius Hybrida i Marcus Tullius Cicero
Konzul Rimske Republike zajedno sa Decimom Junijem Silanom
62. pne.
Slijedi:
Marcus Valerius Messalla Niger i Marcus Pupius Piso Frugi Calpurnianus