Lucije Julije Cezar IV

(Preusmjereno sa stranice Lucius Julius Caesar IV)

Lucije Julije Cezar (Lucius Julius Caesar, ? - iza 43. pne.), kome historičari ponekad dodaju naziv IV, bio je rimski političar iz doba kasne Republike.

Bio je sin Lucija Julija Cezara III, te brat Julije Antonije, odnosno ujak znamenitog državnika Marka Antonija. Godine 64. pne. je vršio dužnost konzula. Sljedeće je godine sudjelovao u raspravama vezanim uz Katilininu zavjeru te podržao Cicerona u zahtjevu da se na zavjerenici umjesto egzilom kazne smrću, iako mu je među njima bio i njegov vlastiti šurjak Publije Kornelije Lentul Sura. Kasnije je postao politički saveznik svog rođaka Julija Cezara, služio kao njegov legat u galskim ratovima te ga podržao u građanskom ratu. U tom periodu je, u odsutstvu Cezara i Antonija, nakratko upravljao Rimom, pri čemu se pokazalo kako nema njihov autoritet i sposobnosti.

Nakon Cezarovog ubistva 44. pne. Lucije je pokušao posredovati između cezarovske stranke i Cezarovih ubica, odnosno izbjeći novi građanski rat. Međutim, nakon Antonijevih poraza u mutinskom ratu se svrstao na stranu senatske frakcije i tražio da se Antonije proglasi neprijateljem države. Uspostavljanjem Drugog trijumvirata je proskribiran te se sklonio u kuću svoje sestre, odakle je izašao tek kada je Antonije, na inzistiranje svoje majke, obećao da će poštediti život svom ujaku. Ubrzo nakon toga je umro.

Izvori uredi

Prethodi:
Lucius Aurelius Cotta i Lucius Manlius Torquatus
Konzul Rimske Republike
zajedno sa Gajem Marcijem Figulom
64. pne.
Slijedi:
Marcus Tullius Cicero i Gaius Antonius Hybrida