Lucila Gamero de Medina

Lucila Gamero de Medina (Danlí, 12. lipnja 1873.Danlí, 23. siječnja 1964.) bila je honduraška spisateljica najpoznatija po svojim romantičarskim romanima, među kojima je najpoznatiji Blanca Olmedo (1908.). Gamero je bila prva žena u Hondurasu, ali i cijeloj Centralnoj Americi koja se ozbiljno bavila književnošću te je aktivno objavljivala romane; kritičar Luis Marín Otero nazvao ju je "Velikom damom honduraške književnosti".

Lucila Gamero de Medina
Biografske informacije
RođenjeLucila Gamero Moncada
12. lipnja 1873.
Honduras Danlí, Honduras
Smrt23. siječnja 1964.
Honduras Danlí, Honduras
SupružnikGilberto Medina
DjecaAída Cora Medina
Gilberto Gustavo Medina
Obrazovanje
ŠkolovanjeColegio La Educación
Zanimanjespisateljica
Opus
1891. – 1964.
Književni pravackasni romantizam
Jezikšpanjolski jezik
Znamenita djela

Rođena 1873. godine, Gamero je nakon srednje škole željela studirati medicinu, ali je u tome spriječena. Njezin otac, liječnik, naučio ju je medicini te je kasnije dobila počasnu diplomu medicinskog fakulteta; unatoč nedostatku formalnog obrazovanja, bavila se medicinom i farmacijom te je čak vodila bolnicu u rodnom Danlíju i bila sanitarni inspektor u departmanu El Paraíso.

Pisanjem se počela baviti još u djetinjstvu, objavljujući u različitim časopisima; jedan od njih bio je i El Pensamiento, čiji je urednik bio Froylán Turcios, utjecajni honduraški pisac i intelektualac. Njezina djela predstavljaju neke od najvažnijih primjera kasnog romantizma u latinoameričkoj književnosti, dok se njezin roman Blanca Olmedo (1908.) smatra jednim od ključnih djela honduraške književnosti; u romanu, Gamero otvoreno kritizira crkvu i tadašnji društveni sustav, što je bio revolucionarni pothvat za to doba.

Osim književne karijere, Gamero je bila i aktivna feministkinja te sufražetkinja, aktivno se boreći za ženska prava. U tom je svojstvu surađivala s Argentinom Díaz Lozano i Pacom Navas, također važnim honduraškim spisateljicama.

Bila je udana za Gilberta Medinu, s kojim je imala dvoje djece, Aídu Coru Medina i Gilberta Gustava Medinu. Umrla je 23. siječnja 1964. u rodnom Danlíju.