Lucije Valerije Flak (suffect konzul 86. pne.)

Lucije Valerije Flak (Lucius Valerius Flaccus, ? - 85. pne.) bio je rimski političar i vojskovođa iz doba kasne Republike, najpoznatiji po ulozi koju je igrao u Sulinim građanskim ratovima.

Lucije je poticao iz ugledne porodice Valerijevaca. Njegov stariji brat Gaj je služio kao konzul godine 93. pne. a istoimeni rođak kao konzul 100. pne. Političku karijeru je započeo godine 100. pne. kao vojni tribun, a oko 99. pne. je bio kurulski edil. Godine 92. pne. je služio kao pretor, a sljedeće godine kao propretor u rimskoj Aziji.

U političkim previranjima koja su tada pogodila Rim, Lucije se, kao i većina njegove porodice, svrstao na stranu Marijevih populara. Godine 87. pne. je omogućio prognanom Mariju da zauzme Ostiju, a potom zauzme Rim. Kada je početkom godine 86. pne. Marije umro na mjestu konzula, Lucije je izabran za njegovu zamjenu (suffect). Na tom je mjestu donio Lex Valeria de aere alieno, radikalnu financijsku reformu kojom se koliko stablizirana ekonomska situacija Republike iscrpljene nizom ratova.

Sljedeće godine je na čelu vojske poslan u Grčku s ciljem da eliminira Sulu koji je tada vodio rat protiv Mitridata. Njegov je pohod bio pogođen nizom problema kao što su napadi Mitridatove mornarice, loša logistika i prebjegavanje trupa Suli. Na kraju je ubijen u pobuni koju je vodio fanatični marijevski oficir Gaj Flavije Fimbrija. Motivi pobune nikada nisu razjašnjeni - prema nekim historičarima je Fimbrija bolesno ambiciozan, a prema drugima se sumnjalo da će i Lucije prebjeći Suli. U svakom slučaju Lucijeva smrt je nagnala njegovog brata Gaja, tadašnjeg guvernera Transalpinske Galije, da se prebaci na stranu Sulinih optimata.

Literatura uredi

  • Brennan, T. Corey. The Praetorship in the Roman Republic. Oxford University Press, 2000.
  • Broughton, T.R.S. The Magistrates of the Roman Republic, vol. 2, 99 B.C.–31 B.C. New York: American Philological Association, 1952.
  • The Cambridge Ancient History (Cambridge University Press, 2nd edition 1994), vol. 9.
  • Lovano, Michael. The Age of Cinna: Crucible of Late Republican Rome. Franz Steiner Verlag, 2002.
Prethodi:
Cn. Octavius i L. Cornelius Cinna
Konzul (suff.) Rimske Republike
zajedno s L. Kornelijem Cinom
86. pne.
Slijedi:
L. Cornelius Cinna i Cn. Papirius Carbo