Lucije Domicije Ahenobarb (konzul 16. pne.)

Za ostale članove porodice v. Ahenobarbus.

Lucije Domicije Ahenobarb (Lucius Domitius Ahenobarbus, cca. 40. pne.? - 25. n.e.) bio je rimski plemić i velikodostojnik iz vremena ranog Carstva.

Otac mu je bio konzul Gnej Domicije Ahenobarb, a majka Emilija Lepida. Baka mu je bila Porcija, sestra poznatog državnika Katona Mlađeg.

Još kao dijete je godine 36. pne. sporazumom trijumvira zaručen za Antoniju Stariju, kćer Marka Antonija i nećaku Oktavijana, budućeg cara Augusta. Mladost je proveo kao strastveni vozač dvokolica, a što je bila aktivnost koju su konzervativni Rimljani smatrali "nedostojnim" aristokrata. Usprkos toga je godine 22. pne. izabran za edila, a godine 16. pne. za konzula. Ahenobarb je nakon toga poslan u Germaniju gdje je na čelu rimskih snaga prešao Rajnu i prodro sve do Elbe.

Svetonije ga opisuje kao bahatog i okrutnog čovjeka, čija je sklonost sadističkom krvoproliću u gladijatorskoj areni izazvala intervenciju Augusta. Također se tvrdi da je izazvao javni skandal organiziranjem kazališnih predstava u kojima su kao glumci nastupali pripadnici i pripadnice viteškog staleža.

S Antonijom je imao troje djece - kćer Domiciju, sina Gneja koji je kasnije postao konzul i biološki otac cara Nerona, te kćer Domiciju, majku carice Valerije Mesaline.

Izvori uredi

Političke funkcije
Prethodi:
Gaius Furnius i Gaius Iunius Silanus
Konzul Rimskog Carstva
16. pne.
Slijedi:
Marcus Livius Drusus Libo i Lucius Calpurnius Piso