Luba (Ekvatorijalna Gvineja)

Luba (ili San Carlos de Luba) je drugi najveći grad na otoku Bioko u Ekvatorijalnoj Gvineji, koji se nalazi 52 km od grada Malaba. Luba je glavni grad pokrajine Južni Bioko.

Povijest uredi

U zaljev Boloko grof od Arjelejosa (brigadir Don Fernando de los Santos Felipe Toro) spustio se 24. listopada 1778 kako bi zaposjeo teritorij Gvinejskog zaljeva, sa brodovima "Santa Catalina", "Soledad "i "Santiago" u ime španjolskog kralja karla III. Tu je nastao i mali grad u zaljevu San Carlos koji je dobio istovjetno ime.

Za vrijeme diktature Francisca Macíasa grad je preimenovan u San Carlosu de Luba u čast Lube, poglavice (botuku) naselja Balache, koji je vodio pobunu protiv Španjolaca godine 1910. (njegovo tijelo počiva na ulazu u grad Lubu). Tu su i nekoliko ulica u gradovima po zemlji , koje nose ime Botuku Luba ime u svom sjećanju.

Zemljopis uredi

Gradu se može pristupiti morem ili glavnom cestom koja povezuje Lubu sa glavnim gradom, Malabo. Napola dovršenom cestom potrebno je oko sat i pol vožnje iz Malaba za doći u Lubu.

Nedavno, slobodna luka je otvorena u blizini grada, stvarajući pristup većiim brodovima, nudeći brdovima naftne industrije alternativu zagušenoj luci Malabo. [1] Od 2010 nova autocesta je u izgradnji od Lube putem Belebú Balachá kroz LUBA Crater Scientific Reserve Ureca u blizini južne obale. [2]

Izvori uredi

  1. http://www.lubafreeport.com/
  2. „Archive copy”. Arhivirano iz originala na datum 2012-04-15. Pristupljeno 2013-06-18.