Za ostala značenja, vidi Love and Death (razvrstavanje).

Love and Death (sh. Ljubav i smrt) je američka filmska komedija snimljena 1975. godine u režiji Woodyja Allena. Predstavlja parodiju klasičnih djela ruske književnosti, prije svega Tolstojevog Rata i mira, odnosno umjetničkih filmova Ingmara Bergmana. Protagonist, čiji lik tumači sam Allen, je ruski kukavički intelektualac koji za vrijeme Napoleonskih ratova sticajem okolnosti postaje heroj te je u prilici oženiti svoju voljenu rođaku (čiji lik tumači Diane Keaton). Radnja prikazuje kako njihov odnos, koji je prigoda za brojne filozofske rasprave, ulazi u krizu koja će kulminirati sa Napoleonovom invazijom Rusije 1812. godine.

Love and Death
RežijaWoody Allen
ProducentCharles H. Joffe
ScenarioWoody Allen
UlogeWoody Allen
Diane Keaton
MuzikaSergej Prokofjev
FotografijaGhislain Cloquet
MontažaRon Kalish
Ralph Rosenblum
George Hively
StudioJack Rollins & Charles H. Joffe Productions[1]
DistribucijaUnited Artists
Datum(i) premijere
10. 6. 1975 (1975-06-10)
Trajanje85 min.
Zemlja Sjedinjene Države[1]
Jezikengleski
Budžet3 mil. $
Bruto prihod20,123.742 $[2]

Love and Death je Allen snimao na lokacijama u Francuskoj i Mađarskoj, a što mu je bilo prilično neugodno iskustvo, s obzirom da je prvi put radio sa ekipom čiji članovi ne znaju engleski, te se na setu teško razbolio. Zbog toga se poslije završetka snimanja zarekao da više neće snimati izvan SAD, i toga se držao sve do 1996. godine i filma Everyone Says I Love You. Kritičari su, prije svega zbog niza referenci prepoznatljivih intelektualcima, pohvalili film; danas se smatra svojevrsnim prijelazom iz rane Allenove faze, kojom je dominirao slapstick i vizualni humor, prema drugoj fazi, koja se više oslanjala na verbalni humor.

Uloge uredi

Izvori uredi

  1. 1,0 1,1 „Love and Death”. American Film Institute. Arhivirano iz originala na datum 2019-02-13. Pristupljeno 17. VII 2016. 
  2. „Love and Death, Box Office Information”. Box Office Mojo. Pristupljeno 22. I 2012. 

Vanjske veze uredi