Ljubavna priča (film, 1970)

(Preusmjereno sa Love Story (1970 film))
Ljubavna priča

kino poster
Režija Arthur Hiller
Producent Howard G. Minsky
Scenario Erich Segal
Uloge Ali MacGraw
Ryan O'Neal
Muzika Francis Lai
Fotografija Richard Kratina
Montaža Robert C. Jones
Distribucija Paramount Pictures
Datum(i) premijere
16. decembar 1970 (1970-12-16)
Trajanje 100 min.
Zemlja  Sjedinjene Države
Jezik engleski
Budžet 2.200.000$
Ljubavna priča na Internet Movie Database

Ljubavna priča (engleski Love Story) je američki romantični film iz 1970. koji je napisao Erich Segal, ujedno i autor istoimenog hit-romana, a režirao Arthur Hiller. Glavne uloge tumače Ali MacGraw, Ryan O'Neal, John Marley i Ray Milland, dok Tommy Lee Jones ovim filmom ostvaruje filmski debi.

Radnja se odvija oko Olivera, mladića iz bogate obitelji koji se zaljubi u Jennifer, studenticu iz siromašne obitelji. Usprkos suprotnostima, započnu ljubavnu vezu, ali se onda dogodi tragedija kada joj je dijagnosticirana opasna bolest. Prilikom premijere, film je neočekivano postao veliki hit i zaradio 106 milijuna $ u američkim kinima,[1] čime je bio najkomercijalniji film godine. Nominiran je i za velik broj nagrada, od kojih je nagrađen stanovitim dijelom. Usprkos tome, većina kritičara je mlako primila film, prigovarajući zbog prejednostavne priče i kiča. Američki filmski institut je film stavio na #9 mjesto na listi 100 godina AFI-ja... 100 strasti. 1978. pojavio se i manje zapažen nastavak, Oliver's Story (1978), u kojem O'Neal glumi uz Candice Bergen.

Glavne ulogeUredi

NagradeUredi

Ljubavna priča nagrađena je sa pet nagrada Zlatni globus: za najbolji film—dramu, režiju (Arthur Hiller), glavnu glumicu u drami (Ali MacGraw), scenarij (Erich Segal) i glazbu (Francis Lai) dok je nominirana u kategoriji najoljeg glumca u drami (Ryan O'Neal) i sporednog glumca (John Marley). Time se našla u rangu filmova koji su pobrali najviše Zlatnih globusa u povijesti, čak pet: Dr. Živago, Kum, Let iznad kukavičjeg gnijezda, i Zvijezda je rođena.

Dobila je jednog Oscaraza najbolju glazbu (F. Lai)—dok je nominirana u još šest kategorija—najbolji film, režiju, adaptirani scenario (E. Segal), glavnog glumca (R. O'Neal), glavnu glumicu (A. MacGraw), sporednog glumca (J. Marley).

ReferenceUredi

Eksterni linkoviUredi