Louisville Grays

Louisville Grays je bio američki profesionalni klub iz grada Louisville u državi Kentucky. Bip je klub-osnivač National Leaguea, te igrao dvije sezone - 1876. i 1877. godine. Tom prilikom je imao odnos pobjeda i poraza 65-61.

Graysi su propali zbog prvog kladioničarskog skandala u historiji Major League Baseballa. U augustu 1877. klub je bio na prvom mjestu da bi iznenada izgubio sedam utakmica i jednu igrao neriješeno protiv Boston Red Stockingsa i Hartford Dark Bluesa.

Predsjednik kluba Charles Chase je tada primio dva anonimna telegrama. Jedan je tvrdio da kladioničari daju neočekivano dobre izglede inferiornom klubu iz Hartforda u predstojećoj seriji. Drugi telegram je predvidio da će Graysi namjerno izgubiti utakmicu protiv Hartfoda 21.8. U toj utakmici su Graysi počinili cijeli niz neobjašnjivih pogrešaka i izgubili s 7-0. O cijelom je slučaju obaviješten predsjednik Lige William Hulbert koji je naredio da se igrači stave pod istragu te naložio Western Unionu da mu preda sve telegrame poslane ili primljene od strane igrača tokom sezone 1877. Svi igrači su poslušali osim kapetana i shortstopa Billa Cravera.

Telegrami su otkrili kako su pitcher Jim Devlin, left fielder George Hall i pomoćni igrač Al Nichols namjerno izgubili utakmice primivši za to novac. Protiv Cravera, doduše, nije bilo dokaza. Međutim, sva trojica i Craver - zato što je odbio surađivati s istragom - su doživotno izbačeni iz Lige.

Skandal je doveo do samoraspuštanja Louisville Graysa, ali ne samo njih. St. Louis Brown Stockings, koji je potpisao ugovor o angažiranju Devlina i Halla, je također prestao s radom.

Eksterni linkovi uredi