Luj III. Slijepi

(Preusmjereno sa stranice Louis Slijepi)

Luj III. Slijepi (881. - rujan/septembar 928.) je bio kralj Provanse od 887. do 928. i car Svetog Rimskog Carstva od 901. do 905.

Djetinjstvo uredi

Otac Luja III. je bio Boso kralj Provanse dok mu je majka bila Irmingard kćer cara Svetog Rimskog Carstva Luja II. . U trenutku smrti njegovog oca 887 godine Luj III. se našao pod zaštitom karolinških careva Karla III. i Arnulf Karantanski koji su se pobrinuli da ima sigurno djetinjstvo.

Car uredi

Ovaj period mira i sigurnosti završava smrću Arnulfa kada ga posjećuju talijanski plemići nudeći mu carsku krunu pod uvjetom da zarati s kraljem Italije Berengarom. Kako je ta ponuda bila potpuno prihvatljiva mladiću od 19 godina, on 901. godine kreće u uspješnu invaziju Italije i ulazi ponosno u Rim, gdje ga papa u februaru-veljači 901. godine kruni za cara. Taj tada već proslavljeni uspjeh bio je preuranjen pošto Berengar koji je nadživio posljednja tri cara nije bio osoba za omalovažavanje. Sudbina se i ovdje ponovila kada malo više od godinu dana nakon Lujeve krunidbe Berengar ostvaruje veliki vojnu pobjedu tijekom koje zarobljava svoga protivnika.

Abdikacija uredi

U zamjenu za slobodu Berengar je zatražio od njega samo riječ da se mladi car više nikada neće vratiti u Italiju. Kako je davanje riječi za ovoga cara bilo nešto potpuno jednostavno, on ju je dao i otišao u Provansu gdje se pripremao za svoj novi napad. Nakon dvije godine ili točnije u july-srpnju 904. on ponovno napada Berengara samo da bi u july-srpnju 905. godine kod Verone ponovno doživio katastrofalni poraz i bio zarobljen. Ovaj put Berengar nije mogao ponovno vjerovati Luju III. tako da ga je prije puštanja na slobodu za svaki slučaj oslijepio.

Nasljedstvo uredi

Nakon ovog poraza Luj III. se povukao u Provansu koju potom do smrti više nije napuštao. Od djece imao je kćer čiji potomci su sljedećih više od 300 godina bili grofovi Provanse.

Prethodnik: Car Svetog Rimskog Carstva Nasljednik:
Arnulf Karantanski Berengar I.