Louis-Mathieu Molé

(Preusmjereno sa stranice Louis Mathieu Molé)

Louis-Mathieu Molé (Pariz, 24. siječnja 1781.Val-d'Oise, 23. studenog 1855.) je bio francuski političar i državnik koji je u dva navrata obnašao dužnost premijera Francuske.

Louis-Mathieu Molé
Louis-Mathieu Molé

Mandat
6. rujna 1836. – 31. ožujka 1839.
Prethodnik Adolphe Thiers
Nasljednik Jean-de-Dieu Soult

Mandat
23. veljače 1848. – 24. veljače 1848.
Prethodnik  François Guizot
Nasljednik Jacques-Charles Dupont de l'Eure

Rođenje 24. siječnja 1781.
Francuska Pariz, Francuska
Smrt 23. studenog 1855.
Francuska Val-d'Oise, Francuska
Politička stranka Orleanisti
Vjera katolicizam

Iako aktivan sudionik najturbulentnijih godina francuske historije, mladi Molé je u vrijeme Revolucije 1789. bio izvan zemlje, vrativši se tek 1796. godine. U mladosti je napisao djelo Essais de morale et de politique, koje će kasnije toliko impresionirati Napoleona da će ga ovaj imenovati u Conseil d'Etat i proglasiti plemićem. Moléovi Essais bili su zapravo justifikacija monarhizma tako da je logično da su se isti svidjeli Napoleonu. Molé je kasnije imenovan ministrom pravosuđa, a tokom Bourbonske restauracije je kratko bio ministar mornarice, ali je ubrzo postao oponent režima.

Nakon Julske revolucije 1830. godine, Molé je od 1836. do 1839. bio premijer i ministar vanjskih poslova Louisa-Philippea I. Kao ministar, Molé je učvrstio francusku kontrolu nad Alžirom, našao efikasno rješenje za Belgijsko pitanje te postigao pomirenje u Francskoj. Ipak, njegovo ministarstvo je unatoč svim uspjesima bilo na meti kritika zbog pretjerane privrženosti kralju. U jeku tenzija, Louis-Philippe je raspustio Zastupnički dom i sazvao nove izbore koji nisu doveli do drastičnih promjena. Unatoč takvom ishodu izbora, Molé je 31. ožujka 1839. podnio ostavku te se vratio u Zastupnički dom. Sljedeće godine primljen je u Académie française, ali njegova politička aktivnost postaje sve pasivnija. Ipak, nakon što je François Guizot 23. veljače 1848. godine podnio ostavku na samom početku nove revolucije, kralj je postavio Moléa za premijera, ali njegov je mandat trajao samo jedan dan; Molé, naime, nije uspio sastaviti kabinet, a Julska Monarhija je ubrzo srušena u revoluciji.

Tokom Druge Republike, Molé je bio zastupnik desnice u Zakonodavnoj skupštini do 1851. godine. Nakon puča Napoleona III iste godine, Molé se povukao iz javnog života. Umro je 23. studenog 1855. na obiteljskom imanju.