Louis Althusser

francuski filozof

Louis Pierre Althusser (Bir Mourad Raïs, 16. listopada 1918.Pariz, 22. listopada 1990.) je bio francuski marksistički filozof. Althusser je rođen u Alžir u pied-noir obitelji, a školovao se na pariškoj École Normale Supérieure, gdje je kasnije postao profesor filozofije.

Louis Althusser
XX. stoljeće
Zapadna filozofija
Biografske informacije
Rođenje16. listopada 1918.
Alžir Bir Mourad Raïs, Alžir
(tada Francuska Birmendreïs, Francuski Alžir)
Smrt22. listopada 1990.
Francuska Pariz, Francuska
SupružnikHélène Rytman
Obrazovanje
Alma materÉcole Normale Supérieure
Zanimanjeprofesor, filozof
Filozofija
Škola/TradicijaStrukturalizam
Marksizam/Neomarksizam
Glavni interesifilozofija politike, epistemologija, ekonomija
Jezikfrancuski jezik
Znamenite ideje
Glavna djela
Inspiracija

Althusser je bio dugogodišnji član, ali i glasni kritičar, Komunističke partije Francuske. Njegovi argumenti i teze su bili usmjereni protiv onih opasnosti za koje je on smatrao a ugrožavaju temelje marksizma. Među ove opasnosti spadaju utjecaj empirizma na marksizam, humanističke i reformističke tendencije koje su se pojavljivale po europskim socijalističkim pokretima te problem kulta ličnosti u suvremenoj ideologiji.

Iako ga se danas najčešće naziva strukturalnim marksistom, Althusser je imao vrlo kritičan odnos prema drugim pravcima francuskog strukturalizma tako da se taj odnos ne može opisati jednostavnim.

Althusserov privatni život bio je kaotičan i obilježen periodima teške mentalne bolesti. Godine 1980., zadavio je svoju suprugu, osam godina stariju Hélène Rytman, koju je upoznao još 1946. godine. Svjedoka ubojstvu nije bilo tako da detalji ostaju nerazjašnjeni, mada je Althusser u svojoj posthumno objavljenoj biografiji detaljno opisao ubojstvo. Sud je zaključio kako je bio neuračunljiv i proglasio ga nesposobnim za suđenje, poslavši ga u bolnički centar Sainte-Anne na psihijatrijsko liječenje. Iz bolnice je pušten 1983. godine, nakon čega se preselio na sjever Pariza, gdje je živio u priličnoj osami. Pisao je i objavljivao jako malo. Umro je 22. listopada 1990. godine u svom stanu od posljedica srčanog udara.