Loud as a Whisper

Loud as a Whisper (sh. Glasan kao šapat) je epizoda američke science fiction TV-serije Star Trek: The Next Generation premijerno prikazana 9. januara 1989. godine. Radnja prikazuje kako USS Enterprise gluhog ali telepatijom nadarenog pregovarača Rivu prevozi na planetu gdje bi pokušao zaustaviti viševjekovni oružani sukob.

Loud as a Whisper
Epizoda serije Star Trek: The Next Generation
scena iz epizode u kojoj Riva (u pozadini) telepatski komunicira sa tri člana svog zbora
Epizoda br.Sezona 2
Epizoda 5
RežijaLarry Shaw
ScenarioJacqueline Zambrano
MuzikaRon Jones
FotografijaEdward R. Brown
Produkcijski kod132
Gostujući glumci
Kronologija epizode
← Prethodna
"The Outrageous Okona"
Sljedeća →
"The Schizoid Man"
Lista epizoda Star Trek: The Next Generation

Ideju za scenarij je dala supruga Howiea Seagoa koja je bila veliki fan Star Treka i smatrala da bi se mogla napraviti epizoda u kojoj je glavni lik pregovarač koji je, poput njenog supruga, gluh. Seago je kontaktirao producente koji su pristali na ideju i angažirali ga da tumači Rivin lik.

Radnja uredi

Enterpriseu je neočekivano naređeno da krene prema sustavu Ramatis da preveze slavnog posrednika imena Riva na mjesto žestokih sukoba na planetu Solais V.
Na iznenađenje ekipe poslane na planet, pod vodstvom kapetana Picarda, ubrzo postaje jasno da je Riva gluh. Iako može razumjeti što posada govori čitajući njihove usne, njegov jedini način komunikacije je preko Zbora, grupe od troje ljudi koja ne samo što posjeduje značajan dio Rivine osobnosti, već može telepatski čitati posrednikove misli i prevoditi ih u riječi.

Na putu prema Solaisu V, Troi i Riva razviju snažnu obostranu privlačnost. Dok su zajedno, Riva objavljuje svoje ljubavne osjećaje prema Troi koristeći misli i grubi znakovni jezik.

Došavši na ratom razrušeni planet, Riva, njegov Zbor i ekipa sa Enterprisea se pripremaju za sastanak sa vođama stoljećima zaraćenih strana. Ali kada se svi nađu, jedan vojnik počne pucati svojim oružjem, ubijajući Rivin Zbor. Riva i ostali se brzo teleportiraju natrag na brod kako bi izbjegli nove žrtve.
Suočen sa gubitkom svog Zbora, Riva postaje povučen i izgubi svoje samopouzdanje. Iako Data nauči nekoliko oblika znakovnog jezika te može komunicirati sa Rivom, Riva odbija vratiti se na planet gdje su njegovi prijatelji nepotrebno ubijeni. Na sreću, Troi uspije nagovoriti Rivu da svoj nedostatak može pretvoriti u prednost

Ponovno na planetu, Riva odbija Datu kao svog prevoditelja, te objavljuje svoje planove da će ostati na planetu i naučiti zaraćene vođe znakovni jezik tako da mogu komunicirati s njime, ali i međusobno.

Izvori uredi

Vanjske veze uredi