Lost Horizon (film, 1937)

(Preusmjereno sa stranice Lost Horizon (film))

Lost Horizon (sh. Izgubljeni horizont) je američki crno-bijeli fantastično-pustolovni film snimljen 1937. u režiji Franka Capre. Predstavlja adaptaciju istoimenog romana britanskog pisca Jamesa Hiltona. Radnja prati grupu zapadnjaka koji zbog građanskog rata avionom bježe u Indiju, ali se tokom leta sruše na Himalaji gdje će im utočište pružiti izolirana, utopijska dolina Shangri-la.

Lost Horizon
originalni poster
RežijaFrank Capra
ProducentFrank Capra
ScenarioRobert Riskin
PredložakLost Horizon by
James Hilton
UlogeRonald Colman
Jane Wyatt
Sam Jaffe
John Howard
MuzikaDimitri Tiomkin
FotografijaJoseph Walker
Elmer Dyer
MontažaGene Havlick
Gene Milford
DistribucijaColumbia Pictures
Datum(i) premijere
2. 3. 1937 (1937-03-02)
Trajanje132 min.
210 min. (originalna verzija)
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet2 mil. $[1]

Lost Horizon je predstavljao jedan od najambicioznijih projekata u karijeri Franka Capre. Iako je kompanija Columbia Pictures zbog štednje odbila njegov prijedlog da se film snimi u boji, Lost Horizon je svejedno postao najskuplji film u njenoj dotadašnjoj historiji. Razlog je bio u nizu tehničkih problema i Caprinoj sklonosti da više puta snima jednu te istu scenu. Originalna verzija je trajala 210 minuta, ali ju je producent Harry Cohn nakon katastrofalne test-premijere skratio gotovo napola, što je dovelo do sudskog spora sa Caprom. Lost Horizon je, usprkos osvojenog Oscara za scenografiju, postao veliki komercijalni promašaj, i Columbiji je trebalo pet godina da vrati uloženo.

Godine 1942. je izdana nova verzija iz koje su bile izbačene pacifističke replike pojedinih likova, koje su se smatrale "nepatriotskim" u okolnostima drugog svjetskog rata. Godine 1952. je film dodatno isječen, pri čemu su uklonjene scene u kojima se sa simpatijama prikazuje Kina, koja je u međuvremenu postala neprijatelj Amerike u korejskom ratu. Godine 1973. je pod vodstvom UCLA napravljena djelomična restauracija filma u originalnu verziju.

Uloge uredi

Reference uredi

  1. Rudy Behlmer, Behind the Scenes, Samuel French, 1990 p 37

Vanjske veze uredi