Lorisi (Lorisidae, ponekad i Loridae) su porodica iz reda primata. To su vitke životinje, stanovnici krošnji koji su bliski srodnici s porodicom galagija. Porodica se dijeli na četiri roda s osam ili deset vrsta (podjela još nije općeprihvaćena od čitave znanstvene zajednice).

Lorisi
Nycticebus coucang
Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Mammalia
Red: Primates
Podred: Strepsirrhini
Infrared: Lorisiformes
Porodica: Lorisidae
Gray, 1821
Sinonimi

Loridae
Jenkins, 1987

Rasprostranjenost

uredi

Lorisi žive u tropskoj, centralnoj Africi, kao i u južnoj i Jugoistočnoj Aziji.

Lorisi imaju gusto, vunasto krzno, najčešće sivo ili smeđe obojeno, koje je s gornje strane tijela nešto tamnije. Velike oči, svojstvene noćnim životinjama, okrenute su im prema naprijed. Uši su im male i često djelomično skrivene u krznu. Palčevi su im nasuprotni, a drugi prst na šakama prednjih ekstremiteta im je zakržljao. Na drugom prstu stopala imaju kandžice tipične za sve Strepsirrhinije. Repovi su im kratki, ili ih uopće nemaju. Tijela su im duga između 17 i 40 cm, a teže od 300 grama do 2 kilograma.

Način života

uredi

Lorisi su noćne životinje koje žive na drveću. Za razliku od galagija, odlikuju se laganim, promišljenim pokretima, i nikada ne skaču. Svojim snažnim prednjim ekstremitetima se tako čvrsto drže za grane, da ih ni silom nije moguće skinuti. Većina lorija su samotnjaci, ili žive u najviše malenim porodičnim zajednicama.

Hrana

uredi

Najvažnija hrana lorisa su kukci. Uz njih, jedu i ptičja jaja, malene kralježnjaka ali i voće i sok stabala.

Razmnožavanje

uredi

Skotnost lorisa traje četiri do šest mjeseci, nakon čega se rađa jedno do dvoje mladunaca. Oni se drže za krzno na majčinom trbuhu, ili u gnijezdima čekaju da se majke vrate iz potrage za hranom. Nakon tri do devet mjeseci - što ovisi o vrsti - prestaju sisati, a sa deset do osamnaest mjeseci dosižu spolnu zrelost. Očekivani životni vijek im može biti do 20 godina.

Ugroženost

uredi

Generalno gledano, lorisi spadaju među manje ugrožene vrste. Najvažnija ugroza im je uništavanje njihovih staništa.

Rodovi

uredi
 U Wikimedijinoj ostavi nalazi se članak na temu: Lorisidae
 Wikivrste imaju podatke o: Lorisi