Lord Jim (film)

(Preusmjereno sa Lord Jim (1965 film))
Lord Jim

originalni poster čiji je autor Howard Terpning
Režija Richard Brooks
Producent Richard Brooks
Scenario Richard Brooks
Predložak Lord Jim; autor:
Joseph Conrad
Uloge Peter O'Toole
James Mason
Curd Jürgens
Eli Wallach
Muzika Bronisław Kaper
Fotografija Freddie Young
Montaža Alan Osbiston
Distribucija Columbia Pictures
Datum(i) premijere
15. februar 1965 (1965-02-15) (London)
Trajanje 154 min.
Zemlja  Ujedinjeno Kraljevstvo
 Sjedinjene Države
Jezik engleski
Bruto prihod 5,000.000 $ (SAD i Kanada)[1]

Lord Jim je britansko-američki historijsko-pustolovni film snimljen 1965. godine u režiji Richarda Brooksa. Predstavlja drugu po redu ekranizaciju istoimenog romana Josepha Conrada. Protagonist, čiji lik tumači Peter O'Toole, je pomorski časnik koji je krajem 19. vijeka osramoćen kada u oluji napusti brod sa putnicima, te otada luta svijetom. Radnja prikazuje kako dolazi u (fiktivnu) otočnu zemlju Patusan te tamošnjim žiteljima počne pomagati da se suprotstave bandi razbojnika na čelu sa "Generalom" (koga glumi Eli Wallach).

Lord Jim je predstavljao jedan od najambicioznijih projekata studija Columbia Pictures, kojim je on nastojao ponoviti uspjeh svog ranijeg filma Lawrence od Arabije, sa kojim je, osim sličnosti zapleta, dijelio i glavnog glumca. U film je potrošena ogromna količina novca, a osim londonskih studija su se koristile i lokacije u Hong Kongu, Maleziji i Kambodži. Prema O'Tooleovom svjedočenju snimanje u Kambodži su obilježili nesnosna vrućina, insekti i neprijateljstvo lokalnog stanovništva. Kao prevoditelj je filmskoj ekpi služio Dith Pran, ljekar koji će kasnije preživjeti Kambodžanski genocid i postati poznat kao protagonist znamenitog filma The Killing Fields.

Nakon premijere je film dočekan sa poraznim kritikama, pri čemu se najčešće navodilo da Brooks, čija su dotadašnja specijalnost bile drame, nije sposoban napraviti epski spektakl. Lošim kritikama je bio izložen i sam O'Toole, koji je, međutim, tvrdio da mu je uloga Lorda Jima najbolja i najdraža u cijeloj karijeri.

UlogeUredi

IzvoriUredi

  1. "Big Rental Pictures of 1965", Variety, 5 January 1966 p 6

Vanjske vezeUredi