Longin Tomić

Longin (Tomić)
Datum rođenja: 29. april 1893.
Mesto rođenja: Fenlak kod Arada (Austrougarska)
Datum smrti: 25. avgust 1977.
Mesto smrti: Manastir Tavna (SFRJ)

Longin (svetovno Ljubomir Tomić, Fenlak kod Arada, 16/29. april 1893Manastir Tavna, 25. avgust 1977) je bio episkop Srpske pravoslavne crkve.

Svetovni životUredi

Episkop Longin (svetovno, Ljubomir Tomić) rođen je 29. aprila 1893. u Fenlaku, Eparhija temišvarska, od roditelja Timotija i Misirke.

Monaški životUredi

Po završenoj osnovnoj školi stupio je u manastir Grgeteg. Zamonašio ga je na Petrovdan 1919. arhimandrit Danilo (Pantelić), nastojatelj manastira Grgetega, potonji episkop dalmatinsko-istrijski. U čin jerođakona rukopoložio ga je episkop temišvarski dr Georgije (Letić). Kao dvorski đakon završio je srednju školu, bogosloviju u Bitolju i bogoslovski fakultet u Beogradu. Na praznik Sv. arhanđela Mihaila 1938. patrijarh srpski Gavrilo ruopoložio je arhiđakona Longina u čin prezvitera, a na Svetog Nikolu proizveo ga u čin arimandrita. Do izbora za episkopa bio je na dužnosti ekonoma bogoslovskog seminara u Sremskim Karlovcima, ekonoma patrijaraškog dvora u Beogradu, nastojatelja manastira Ravanice (Vrdnik) i Beočina. Arhimandritu Longinu pripada velika zasluga što su mošti sv. cara Uroša, sv. kneza Lazara i sv. pravednog Stefana Štiljanovića spasene 1941. od uništenja i prenete 1941. u beogradsku Sabornu crkvu.

Episkopsko zvanjeUredi

Za episkopa zahumsko-hercegovačkog arhimandrit Longin je izabran 1951. godine i hirotonisan 1. jula iste godine. U ovoj eparhiji episkop Longin je ostao do 1955., a tada je prešao u Eparhiju zvorničko-tuzlansku. U ovoj eparhiji episkop Longin je posebnu pažnju poklonio podizanju novih parohijskih hramova i školovanju svešteničkog i monaškog kadra. Umro je 25. avgusta 1977. u manastiru Tavni, gde je i sahranjen.

Spoljašnje vezeUredi

Prethodnik:
Nikolaj (Jokanović)
episkop zahumsko-hercegovački
19511955.
Nasljednik:
Vladislav (Mitrović)