Longin (svetovno Momir Krčo; selo Kruščanje kod Olova, 29. septembar 1955) je episkop novogračaničko-srednjezapadnoamerički.

Životopis uredi

Longin (Momir) Krčo rođen je 1955. godine u selu Kruščanju, opština Olovo, od roditelja Stanoja i Anđe, rođene Jovanović. Osnovnu školu je pohađao u Olovskim lukama, da bi zatim završio Bogosloviju Sv. Tri Jerarha u manastiru Krka. Primio je monaški zavjet male shime kao učenik petog razreda bogoslovije.

Monašenje je izvršio tadašnji episkop dalmatinski g. Stefan (1975). Iste godine rukopoložen je u čin đakona, a zatim i jeromonaha. Oni koji su pratili duhovni i intelektualni razvoj, jednog od najboljih u generaciji, našli su za shodno da mladog jeromonaha pošalju na dalje naučno obrazovanje i duhovno usavršavanje. Tako je monah Longin upućen u Moskovsku duhovnu akademiju od 1975. do 1979. godine, da bi istu završio sa stepenom kandidata bogoslovlja.

Nakon studija službovao je u Eparhiji zvorničko-tuzlanskoj kao sekretar Eparhijskog upravnog odbora i administrator 1. i 2. tuzlanske parohije. Godine 1983. postaje suplent u Bogosloviji Sv. Tri Jerarha u manastiru Krka.

Episkop uredi

Na zasjedanju Svetog arhijerejskog sabora u maju 1985. godine izabran je za vikarnog episkopa moravičkog. Hirotonisan je 20. oktobra 1985. godine. U maju 1986, izabran je za episkopa australijsko-novozelandskog, gdje je ostao šest i po godina. Pored služenja na ogromnoj teritoriji Australije starao se za podizanje novih crkava i isticao u radu sa omladinom. Vladika Longin je posebno bio poznat kao borac za jedinstvo srpske crkve.

Na Svetom arhijerejskom saboru (1992) na molbu patrijarha Pavla, vladika Longin se primio dužnosti episkopa dalmatinskog. Boravio je u manastiru Krka i predavao u Bogosloviji. Po blagoslovu patrijarhovom putovao je u Kanadu i Australiju, gdje je prikupljao pomoć za stradalni srpski narod. Poslije pada Republike Srpske Krajine vladika Longin sa Bogoslovijom iz manastira Krka boravi na Divčibarama kod Valjeva. Pomagao je episkopu šabačko-valjevskom g. Lavrentiju u eparhijskim poslovima, a zajedno sa episkopom gornjokarlovačkim g. Nikanorom radio je na humanitarnoj pomoći izbeglicama.

Mitropolija novogračanička uredi

Odlukom patrijarha Pavla postavljen je za njegovog pomoćnika u administriranju Eparhijom za Ameriku i Kanadu Novogračaničke mitropolije u julu 1997. godine. U maju 1998, postavljen je za administratora Eparhije za Ameriku i Kanadu, a u maju 1999. godine je izabran od Svetog arhijerejskog sabora za stalnog episkopa Eparhije za Ameriku i Kanadu Novogračaničke mitropolije. Vladika Longin je ustoličen na episkopski tron Američko-kanadske eparhije 14. oktobra 1999. godine. U ime patrijarha Pavla i Svetog arhijerejskog sinoda, ustoličenje je obavio mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije. Od tada episkop Longin uspješno vodi ovu eparhiju.

Arondacija eparhija uredi

Shodno odluci Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve od 21. maja 2009, izvršena je arondacija postojećih eparhija Srpske pravoslavne crkve: Srednjezapadnoameričke, Istočnoameričke, Zapadnoameričke i Kanadske Srpske pravoslavne crkve u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi; i Eparhije za Ameriku i Kanadu Mitropolije novogračaničke.

Formirana je Eparhija novogračaničko-srednjezapadnoamerička. Osim nje, formirane/arondirane su još: Mitropolija libertivilsko-čikaška, Eparhija istočnoamerička, Eparhija zapadnoamerička i Eparhija kanadska. Vladika Longin je shodno stanju nakon arondacije postao episkop novogračaničko-srednjezapadnoamerički.

Vidi još uredi

Spoljašnje veze uredi