Lola (film, 1961)

(Preusmjereno sa Lola (1961 film))
Lola
Režija Jacques Demy
Producent Georges de Beauregard
Carlo Ponti
Scenario Jacques Demy
Uloge Anouk Aimée
Marc Michel
Muzika Michel Legrand
Agnès Varda (pjesma "Lola")
Fotografija Raoul Coutard
Montaža Anne-Marie Cotret
Monique Teisseire
Studio Rome Paris Films
Datum(i) premijere
3. mart 1961 (1961-03-03)
Trajanje 90 min.
Zemlja  Francuska
 Italija
Jezik francuski
engleski
Kronologija

Prethodi: Sl(ij)edi:

Cherbourski kišobrani (1963)

Lola, u Italiji poznat pod naslovom Lola - Donna di vita (sh. Lola - žena života) je francusko-italijanski crno-bijeli igrani film snimljen 1961. u režiji Jacquesa Demyja, kome je predstavljao cjelovečernji prvijenac u filmografiji.

Naslovni lik, koji tumači Anouk Aimée, je Lola, lijepa kabaretska plesačica iz Nantesa u koju je od ranog djetinjstva bio zaljubljen protagonist Roland Cassard (čiji lik tumači Marc Michel). Radnja prikazuje kako Roland, u nastojanju da osvoji, nastoji steći bogatstvo bavljenjem kriminalom, ali i kako će se igrom sudbine na kraju opet ostati sam.

Demyjev film je izazvao pažnju zbog toga što je, poput svojih vršnjaka iz generacije koja je stvorila Francuski novi val, odbacio tradicionalni pristup, te je, između ostalog miješao žanrove nastojeći stvoriti "mjuzikl bez muzike". Sa druge strane, za razliku od drugih novovalovaca, Demy je u Loli prikazao veliku privreženost starim filmovima, a što se prije svega odnosi na znameniti Plavi anđeo, melodrame Maxa Ophülsa i klasični Hollywood, a što je mnoge kritičare navelo da Demyjev filmove smještaju u autorov vlastiti "nadrealni" univerzum.

Lik Rolanda Cassarda se nekoliko godina pojavio u znamenitom Demyjeveom filmu Cherbourski kišobrani, a lik Lole 1968. u filmu Model Shop, zbog čega se Lola danas smatra prvim dijelom trilogije.

UlogeUredi

Vanjske vezeUredi