Logički turnir Dalmacija Open

Dalmacija Open jedan je od tri hrvatska turnira u rješavanju logičkih zagonetaka. Ime je dobio po području na kojem se turnir održava, a to je je jedna od lokacija u Dalmaciji. Turnir se održava u svibnju ili lipnju svake godine počevši od 2005. Pokretač i glavni organizator turnira je hrvatski logičar Luka Pavičić.

Dalmacija Open 2005 uredi

Prvi Dalmacija Open održan je u Kaštel Štafiliću od 29. travnja do 1. svibnja 2005. Na turniru je sudjelovalo 9 natjecatelja i 7 natjecateljica. Turnir se sastojao od 3 seta, a autori setova su bili: Siniša Hrga, Luka Pavičić i Alfredo Ivankov.

Kako bi se mogli natjecati i autori zagonetaka, ukupni poredak se određivao takoda su se uzimali rezultati dviju najboljih grupa, odnosno u slučaju autora, uzimali su se rezultati grupa koja su rješavali (nisu rješavali svoju grupu).

Natjecanje je bilo vrlo zanimljivo i napeto sve do samog kraja jer je na kraju razlika između drugoplasiranog i devetoplasiranog iznosila samo četiri boda. Pobjednik prvog Dalmacija Opena postao je Goran Vodopija, drugo mjesto je osvojio Andrej Ivankov, a treće Zrinka Kokot.

Kompletni rezultati mogu se pogledati ovdje Arhivirano 2012-02-09 na Wayback Machine-u, a zadaci se mogu skinuti odavde Arhivirano 2021-03-17 na Wayback Machine-u (autor: Luka Pavičić, Excel-ova datoteka veličine 195 kB).

Dalmacija Open 2006 uredi

Drugi Dalmacija Open održan je u Trogiru od 2. do 4. lipnja 2006. Na turniru su sudjelovala 22 natjecatelja, od kojih je 20 bilo iz Hrvatske, a po prvi puta su se natjecali i natjecatelji iz druge države - dvoje natjecatelja je došlo iz susjedne Bosne i Hercegovine.

Natjecanje se sastojalo od dva dijela: od prvog kruga, koji je održan u subotu, i drugog, finalnog kruga, koji je održan u nedjelju. Devetoro najboljih rješavača u prvom krugu plasiralo se u finalni krug.

Pobjednik finalnog dijela natjecanja bio je Goran Vodopija, koji se dokazao i u prvom krugu natjecanja, u kojem je također završio na prvom mjestu. Drugo mjesto je zauzela Zrinka Kokot, a treće Dalibor Grđan.

Dalmacija Open 2007 uredi

Treći po redu Dalmacija Open održan je u Trogiru od 8. do 10. lipnja 2007. Na turniru su učestvovala 22 natjecatelja iz tri različite države (Hrvatska, Mađarska i Srbija).

Prije samog Dalmacija Opena, održan je kratak turnir u rješavanju sudoku-zagonetaka. Trebalo je riješiti 5 različitih sudoku-zagonetaka u što kraćem vremenu. Troje natjecatelja pokazalo je iznimnu brzinu u rješavanju: Goran Vodopija, koji je bio najbrži, Istvan György je bio drugi najbrži, a najbrža rješavačica Zrinka Kokot zauzela je treće mjesto.

Turnir se sastojao od dva dijela: od preliminarnog kruga, u kojem su se natjecali svi natjecatelji, i finalnog kruga, u koji se plasiralo osmero najboljih natjecatelja.

Preliminarni krug je počeo i završio u subotu, a sastojao se od pet setova. Finalni krug se sastojao od pet rundi. Finalni krug je bio vrlo uzbudljiv jer su u prve 4 finalne runde definirani dodatni bodovi za finalnu, petu rundu.

Na kraju je uvjerljivi pobjednik postao Goran Vodopija, koji je bio najbolji u oba kruga natjecanja. Drugo mjesto i titula najbolje natjecateljice pripala je Sandi Reić-Tomaš, a treće mjesto osvojio je Dalibor Grđan.

Vidi još uredi

Izvori uredi