Ljubomir Ivanović Gedža

Ljubomir Ivanović Gedža (Kovačevac, 25. decembar 1925Beograd, 2. decembar 1980) bio je jugoslovenski i srpski rvač i rvački trener.

Ljubomir Ivanović Gedža
Lične informacije
Puno ime Ljubomir Ivanović
Nadimak Gedža
Datum rođenja (1925-12-25)25. 12. 1925.
Mesto rođenja Kovačevac, Kraljevina SHS
Datum smrti 2. 12. 1980. (54 godina)
Mesto smrti Beograd, SFRJ
Sportske informacije
Sport Rvanje grčko-rimskim stilom
Klub Rvački klub Mladenovac
Rvački klub Beograd

Biografija uredi

 
Spomenik Ljubomiru Ivanoviću Gedži ispred Sportskog centra u Mladenovcu

Rođen je 25. decembra 1925. u Kovačevcu gde je završio prva četiri razreda osnovne škole, a dalje obrazovanje je nastavio u Smederevskoj Palanci. Kao dete se bavio čobanstvom. Od 1943. do 1946. je bio član Partizana, a nakon povratka iz službe je upisao Srednju fiskulturnu školu u Zemunu. Od 1951. je radio kao nastavnik fizičkog u beogradskoj gimnaziji.

Nakon što je postao član rvačkog kluba Partizan postao je dvostruki viceprvak Jugoslavije u kategoriji od 83 do 87 kg. Kasnije je učestvovao na takmičenju u veštini džudo do u Danskoj gde je postao svetski prvak. Nakon što je doživeo povredu lakta, više nije mogao da se bavi sportom profesionalno, pa je odlučio da se posveti trenerskoj karijeri koja je bila veoma uspešna i zapažena. Od 1961. godine je bio član Rvačkog saveza Jugoslavije, a nešto ranije je bio trener u RK Partizan.

Umro je 2. decembra 1980. u Beogradu od posledica infarkta.

Nakon njegove smrti održan je memorijalni turnir u rvanju koji se prvi put održao u Beogradu, a potom se preselio u Mladenovac.[1][2] Po Gedži su u Mladenovcu nazvani i Sportsko-rekreativni centar i Kulturno umetničko društvo iz Kovačevca. Dana 5. marta 2012. godine posthumno je odlikovan Zlatnim ordenom RSS.[3][4]

Izvori uredi

Literatura uredi

  • Stanković, Nebojša; Sokić, Snežana Nena. Prvi. Sportski savez Mladenovca.