Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT

Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT je jugoslovenski crno-beli igrani film snimljen 1967. u režiji Dušana Makavejeva, poznat kao jedno od najznačajnijih ostvarenja Crnog talasa, odnosno odraza seksualne revolucije na tadašnju jugoslovensku kinematografiju.

Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT
RežijaDušan Makavejev
UlogeEva Ras, Slobodan Aligrudić, Ružica Sokić, Miodrag Andrić - Ljuba Moljac
Datum(i) premijere
1967 (1967)
Trajanje77 min.
Zemlja SFR Jugoslavija
Jeziksrpskohrvatski

Kao i mnogi drugi filmovi Crnog talasa, i Ljubavni slučaj je prikazivao mračne strane života u tadašnjoj Jugoslaviji, ali mu je specifičnost bila u tome što je osnovni dramski zaplet protkao dokumentarnim scenama koje se na eksplicitan način bave temama seksa, nasilja i smrti i koje su filmu dali snažan crnohumorni ton. Makavejev je bio pod snažnim uticajem francuskog Novog talasa i pokreta cinema verite, ali mu je dao sopstveni autorski pečat, zbog koga će kasnije inostrani kritičari nazvati "balkanskim Godarom". Film je, međutim, postao najpoznatiji po za tadašnje prilike neuobičajeno eksplicitnim scenama golotinje, pri čemu se posebno ističe scena u kojoj Eva Ras pozira na krevetu sa mačkom, a koja je ušla u antologije jugoslovenske kinematografije. Ljubavni slučaj je delom i zbog toga imao problema sa cenzurom u nekim zemljama, uključujući Veliku Britaniju gde je BBFC prilikom originalne distribucije isekao deo scena, pa je u integralnoj verziji prikazan tek 1996. godine.

Kratak sadržaj uredi

Mlada poštanska službenica započinje ljubavnu romansu sa ozbiljnim mladim muškarcem. Međutim, za vreme njegovog službenog odsustva, devojka se upušta u ljubavnu vezu sa nasrtljivim kolegom sa posla. Devojka ostaje u drugom stanju. Po povratku mladića sa službenog puta dolazi do sukoba između njih dvoje koji se tragično okončava.

Uloge uredi

Glumac Uloga
Eva Ras Izabela
Slobodan Aligrudić Ahmed
Miodrag Andrić - Ljuba Moljac Mića
Ružica Sokić Ruža

Spoljašnje veze uredi