Ljubavna priča (film, 1970)

Ljubavna priča (engleski Love Story) je američki romantični film iz 1970. koji je napisao Erich Segal, ujedno i autor istoimenog hit-romana, a režirao Arthur Hiller. Glavne uloge tumače Ali MacGraw, Ryan O'Neal, John Marley i Ray Milland, dok Tommy Lee Jones ovim filmom ostvaruje filmski debi.

Ljubavna priča
kino poster
RežijaArthur Hiller
ProducentHoward G. Minsky
ScenarioErich Segal
UlogeAli MacGraw
Ryan O'Neal
MuzikaFrancis Lai
FotografijaRichard Kratina
MontažaRobert C. Jones
DistribucijaParamount Pictures
Datum(i) premijere
16. 12. 1970 (1970-12-16)
Trajanje100 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet2.200.000$
Ljubavna priča na Internet Movie Database

Radnja se odvija oko Olivera, mladića iz bogate obitelji koji se zaljubi u Jennifer, studenticu iz siromašne obitelji. Usprkos suprotnostima, započnu ljubavnu vezu, ali se onda dogodi tragedija kada joj je dijagnosticirana opasna bolest. Prilikom premijere, film je neočekivano postao veliki hit i zaradio 106 milijuna $ u američkim kinima,[1] čime je bio najkomercijalniji film godine. Nominiran je i za velik broj nagrada, od kojih je nagrađen stanovitim dijelom. Usprkos tome, većina kritičara je mlako primila film, prigovarajući zbog prejednostavne priče i kiča. Američki filmski institut je film stavio na #9 mjesto na listi 100 godina AFI-ja... 100 strasti. 1978. pojavio se i manje zapažen nastavak, Oliver's Story (1978), u kojem O'Neal glumi uz Candice Bergen.

Glavne uloge uredi

Nagrade uredi

Ljubavna priča nagrađena je sa pet nagrada Zlatni globus: za najbolji film—dramu, režiju (Arthur Hiller), glavnu glumicu u drami (Ali MacGraw), scenarij (Erich Segal) i glazbu (Francis Lai) dok je nominirana u kategoriji najoljeg glumca u drami (Ryan O'Neal) i sporednog glumca (John Marley). Time se našla u rangu filmova koji su pobrali najviše Zlatnih globusa u povijesti, čak pet: Dr. Živago, Kum, Let iznad kukavičjeg gnijezda, i Zvijezda je rođena.

Dobila je jednog Oscaraza najbolju glazbu (F. Lai)—dok je nominirana u još šest kategorija—najbolji film, režiju, adaptirani scenario (E. Segal), glavnog glumca (R. O'Neal), glavnu glumicu (A. MacGraw), sporednog glumca (J. Marley).

Reference uredi

  1. „Love Story”. Box Office Mojo. 

Eksterni linkovi uredi