Ljubav i mržnja (TV serija)

Ljubav i mržnja je srpska telenovela snimana od 2007. do 2008. godine u produkciji RTV Pink. Emitovana je u udarno vreme (20 sati), nakon Nacionalnog Dnevnika. Režiju su vodili Jug Radivojević i Vladimir Aleksić. Scenario su pisali Vida Crnčević-Basara i Petar Jakonić, koji je za ovu priliku koristio pseudonim "Basquiera Pierrin". Ova telenovela je rađena po ideji Slobodana Šuljagića. Naručio je scenario za "porodičnu sagu" kod Vide Crnčević-Basara. Okosnica je trebala da bude "čovek u godinama, tajkun, sa mnogo mlađom ženom".[1] Naslovnu pesmu "Ljubav i mržna" je pevao hrvatski pevač Dado Topić.

Ljubav i mržnja
FormatTelenovela
KreatorVida Crnčević-Basara
Basquiera Pierrin (Petar Jakonić)
NastupajuAndrijana Videnović
Branko Đurić
Katarina Radivojević
Boris Komnenić
Maja Noveljić-Romčević
Zemlja porijekla Srbija
Produkcija
Trajanje30 min. po epizodi
Emitiranje
Originalni kanalRTV Pink
Originalno prikazivanje1. 10. 2007. – jun 2008.

Sinopsis uredi

Serija prati zgode i nezgode bogate beogradske porodice Lazarević. Niko nije preboleo smrt majke, koja je bila stub porodice. Bogdanova nova supruga Kaća je moralno nepodobna. Temperamentna je i često stvara probleme unutar porodice. Takođe krije tajne iz prošlosti, koje je proganjaju. U biti je nesigurna ličnost i stidi se svojih seljačkih korena. Bogdanov sin Bojan je ženskaroš i ima aferu sa svojom maćehom Kaćom. To mu stvara niz neprilika, jer joj je obećao da će se razvesti od supruge i osnovati nov život sa njom. Međutim, Bojan ima niz ljubavnih veza. Njegova žena Ljubica je plemenita i odana osoba. Uspešna poslovna žena. Bojanov brat Miloš je novinar, nezadovoljan je, jer je zapravo želeo da bude pisac. Zbog toga često posegne za alkoholom. Njegova supruga Ivana očajnički želi da zatrudni, ali joj to ne uspeva. Njen otac Dušan je bivši narkoman i pravi joj dodatne probleme. Novinarka Zdenka je Miloševa koleginica iz lista "Jutarnja Zvezda", kojoj je porodica Lazarević omiljena tema. Bojanova i Miloševa sestra Olja je najmlađi član porodice i ona najviše pati zbog majčine smrti. Olja neočekivano zatrudni, otac deteta je njen profesor Vojin sa fakulteta. Nije sigurna šta da učini.

Zanimljivosti o seriji uredi

  • Nepoznati pseudonim Baskjera Pjerin (Basquiera Pierrin) je mnogima bio sumnjiv. Kada je otkriveno da se iza njega "krije" Petar Jakonić su krenule glasine. Poznati filmski i televizijski radnik, montažer, scenarista, reditelj je na tu temu za "TV Reviju" rekao sledeće: Baskjera Pjerin je ime i prezime moga dede po majci. Kada sam krenuo sa serijom "Ljubav i mržnja" svi su u pseudonimu prepoznavali moje skrivanje od nečega što je u ovoj sredini omraženo, a zove se "sapunska televizijska serija". Podsetio sam ih da sam kao Baskjera Pjerin pisao i dokumentarnu seriju "Zabranjeni bez zabrane" i dokumentarne filmove o Kosovu "Zašto sam ostao", te seriju "Nikad izvini".[2]
  • Andrijana Videnović i Branko Đurić su glumili muža i ženu u ovoj telenoveli. I u stvarnom životu su bili supružnici, ali su se još tokom snimanja serije razveli.

Uloge uredi

Kritike uredi

Ova telenovela je pobrala nekoliko dobrih ocena sa strane tv kritičara. Tako je na primer Branislava Džunov za list "Politika" napisala: "Izvesno, posle dve–tri sedmice prikazivanja, može se sa sigurnošću tvrditi da „Ljubav i mržnja“ može imati zavidnu TV budućnost... rejtinzi iz protekle sedmice pokazuju da je „Ljubav i mržnja“ (omnibus verzija u nedelju) pronašla svoju publiku...".[3]

Reference uredi

  1. Ilustrovana Politika 22.09.2007
  2. "Politikin" dodatak "TV Revija", 27.06.2008
  3. Politika, TV barometar 12.10.2007

Vanjske veze uredi