Ljevica Hrvatske

Ljevica Hrvatske je lijeva politička stranka koja djeluje u Hrvatskoj. Nastala je u Rijeci 16. studenog 2001. ujedinjavanjem dotadašnjih izvanparlamentarnih stranaka (Trećega hrvatskog bloka, Jadranskoga sabora, Masline, Demokratske socijalne unije).

Ljevica Hrvatske
Predsjednik Ivan Ninić
Potpredsjednik Vladimir Bebić
Osnovana 16. studenog 2001.
Sjedište Rijeka
Država djelovanja Hrvatska
Ideologija demokratski socijalizam
antifašizam
ljevičarski populizam
Politička pozicija Ljevica
Službene boje      crvena
(neaktivna) Službena stranica

Ujedinjenje uredi

Osnivački kongres održan je u Rijeci, 25. ožujka 2007. Za predsjednika Ljevice Hrvatske izabran je Ivan Ninić, a za potpredsjednika Vladimir Bebić. Do ujedinjenja je došlo na inicijativu Ivana Ninića nakon njegovog izlaska iz SDP-a. Na ujedinjenju se počelo raditi sredinom 2006. Ujedinjenje međutim nisu prihvatile Socijalistička radnička partija Hrvatske, Akcija socijaldemokrata Hrvatska i još tri manje stranke, koje su nastavile djelovati kao (već prije formirana) koalicija pod nazivom Udružena ljevica, boreći se za isti politički prostor.

Politički program uredi

Ljevica Hrvatske okupila je neke lijeve, regionalne i zelene stranke s težnjom popunjavanja političkoga prostora lijevo od centra koji je, prema mišljenju ove stranke, ispražnjeno skretanjem Socijaldemokratske partije Hrvatske ka centru, a katkad i udesno. Ljevica Hrvatske okuplja i pojedince, dio istinskih ljevičara, koji se ne odriču antifašizma, te pozitivnih tekovina samoupravnoga socijalizma (npr. besplatnoga školovanja), prihvaća dobra iskustva skandinavskih zemalja i ne prihvaća kapitalizam poput današnjega u Hrvatskoj.

Stavovi o EU i NATO-u uredi

Ljevica Hrvatske se zalagala za ulazak Hrvatske u Europsku uniju na ravnopravnim temeljima. Prihvaća međunacionalnu toleranciju kao civilizacijsku osnovu ujedinjene Europe. Protivi se ulasku Hrvatske u NATO, kojega smatra imperijalističkom vojskom, prethodnicom ekonomskoga podjarmljivanja.

Eksterni linkovi uredi