Liu Yan (gospodar rata)

Liu Yan (? - 194) je bio kineski plemić i velikodostojnik rodom iz dinastije Han, poznat kao guverner provincije Yizhou, a kasnije i gospodar rata čije je područje postalo osnovom buduće države Shu.

Liu Yan je pripadao lozi carske porodice koja vuče porijeklo od Liu Yua, jednog od sinova cara Jinga. Svoju je karijeru započeo u Chang'anu, odnosno dvoru cara Linga gdje je napredovao do mjesta ceremonijal-majstora. Zbog stalnih spletki na dvoru, život mu je došao u opasnost. Savjetnik Dong Fu mu je predložio da od cara isposluje mjesto guvernera zabačene i tada beznačajne provincije Yizhou. Nakon što je napustio dvor i došao u provinciju, Liu Yan se prvo sukobio sa pobunjenim Žutim turbanima, a zatim iskoristio kaos kako bi se odmetnuo od carske vlasti od provincije počeo stvarati vlastitu državu. U tu je svrhu svom potčinjenom Zhang Luu da preuzme vlast u Hanzhongu kako bi služio kao tampon-zona između Yizhoua i drugih gospodara rata.

Kada su godine 194. gospodari rata Li Jue i Guo Si preuzeli Chang'an nakon smrti omraženog kancelara Dong Zhuoa, Liu Yan se priključio koaliciji Han Suija i Ma Tenga, koja ih je odatle pokušala izbaciti. Pokušaj nije uspio, a tom prilikom je Li Jue zarobio, mučio i pogubio dvojicu Liuovih sinova - Liu Fana i Liu Dana. Treći sin Liu Zhang je uspio izmaći, ali je nedugo potom umro još jedan sin Liang Mao. Nedugo potom je njegova guvernerska palača izgorjela nakon udara groma i prisilila ga da se preseli u Chengdu. Tamo se, shrvan tugom, razbolio i umro. Naslijedio ga je Liu Zhang.

Povzano uredi