Little Whinging

Little Whinging, u Surreyju u Engleskoj je fiktivni grad južno od Londona, opisan u seriji romana o Harry Potteru. To je bio Harryjev jedini dom prvih 10 godina njegovog života gdje je živio s okrutnom tetom, tetkom i bratićem u Kalininom prilazu broj 4.

Lokacija iz serijala Harry Potter
Little Whinging
Prvo pojavljivanjePhilosopher's Stone
LokacijaUjedinjeno Kraljevstvo Engleska, Ujedinjeno Kraljevstvo
Vlasniciobitelj Dursley
Stalni stanariobitelj Dursley
Harry Potter (bivši)

Autorica, J. K. Rowling, je zamislila Little Whinging kao stereotip gradova u blizini Londona kako bi ga iskoristila kao kontrast jedinstvenoj i osobitoj školi vještičarenja i čarobnjaštva Hogwarts. Harry prezire Little Whinging zbog uspomena na način na koji su s njim tamo postupali, ali u Harry Potteru i Redu feniksa, Dumbledore mu otkriva da postoji razlog zašto se Harry tamo mora vratititi barem jednom godišnje.

Dom porodice Dursley je u cijenjenom i dosadnom susjedstvu gdje susjedi izbjegavaju i čudno gledaju Harryja zato što im je Vernon Dursley rekao da je dečko lud i da pohađa Popravni dom svetog Bruta za nepopravljive dječake (kako bi prikrio da Harry pohađa školu magije). Kuća na adresi Kalinin prilaz br. 4 je srednje veličine, udobna i predivno održavana (vrt je posebno dobro održavan), a Dursleyjevi su obitelj iz srednje klase koji svim sredstvima pomažu svom sinu, a potpuno zanemaruju Harryja.

Vanjske veze uredi