Little Orphant Annie

Little Orphant Annie (sh. Malo siroče Annie) je pjesma koju je godine 1885. napisao američki književnik James Whitcomb Riley. Originalno je objavljena pod naslovom The Elf Child, ali joj je Riley kasnije promijenio ime u Little Orphan Annie; štamparska greška uslijed koje je kao naslov navedena riječ "orphant" umjesto "orphan" nije spriječila pjesmu da postane izuzetno popularna, zbog čega je Riley odlučio sačuvati njen originalni naslov. Pjesma je dobila ime po Mary Alice "Allie" Smith, djevojčici bez roditelja koja je obavljala kućne poslove u domu Rileyevih roditelja. Sastoji se od četiri kitice koje opisuju priče koje Annie priča drugoj djeci, upozoravajući ih da se lijepo ponašaju, inače će ih "odvesti goblini".

Mary Alice "Annie" Smith, godine 1863.

Pjesma je ekranizirana dva puta - godine 1918. u SAD kao nijemi film u kome lik Annie tumači Colleen Moore (i gdje se Riley pojavljuje kroz arhivske dokumentarne snimke), te 1992. u SSSR kao kratki animirani film Julijana Kalishera.

Najpoznatija je, međutim, kao predložak za izuzetno popularan i dugovječni strip Little Orphan Annie, koji se objavljivao od 1924. do 2010. te doživio niz ekranizacija i kazališnih adaptacija.

Vanjske veze uredi

Tekstovi