Little Big Man (film)

Little Big Man (sh. Mali veliki čovjek) je američki vestern film snimljen 1970. godine u režiji Arthura Penna, poznat kao jedno od najvažnijih i najutjecajnijih revizionističkih ostvarenja žanra.

Little Big Man
RežijaArthur Penn
ProducentStuart Millar
ScenarioCalder Willingham
PredložakLittle Big Man; autor:
Thomas Berger
UlogeDustin Hoffman
Faye Dunaway
Chief Dan George
Martin Balsam
Richard Mulligan
Cal Bellini
MuzikaJohn Hammond
FotografijaHarry Stradling Jr.
MontažaDede Allen
StudioCinema Center Films
DistribucijaNational General Pictures
Datum(i) premijere
23. 12. 1970 (1970-12-23)
Trajanje139 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet15 mil. $
Bruto prihod31,559.552 $ (domestic)[1]

Predstavlja adaptaciju istoimenog romana Thomasa Bergera. Naslovni protagonist, čiji lik tumači Dustin Hoffman, je Jack Crabb, 121-godišnji starac koji u (tada) suvremenom staračkom domu historičaru prepričava svoj život. Radnja se potom prebacuje u 1859. godine i prikazuje kako 10-godišnjeg Jacka nakon masakra roditelja usvajaju Čejeni te kako će sljedećih nekoliko godina provesti kako među Čejenima, tako i među bijelcima, doživljavajući niz bizarnih pustolovina i srećući važne historijske ličnosti poput generala Custera (čiji lik tumači Richard Mulligan), a što kulminira u znamenitoj bitci kod Little Big Horna u kojoj će biti jedini preživjeli bijelac.

Kao i originalni roman, i film je nastojao na satirički način "izvrnuti" mitologiju, ali mu je režiser Penn dodao i snažni antiestablišmentski naboj, sasvim u skladu sa političkim shvaćanjima i svjetonazorom mlađe publike na koju se sve više oslanjao Novi Hollywood. Film se također shvaćao i nimalo implicitna aluzija na još uvijek aktualni vijetnamski rat, prije svega zbog svega zbog prilično eksplicitnih scena masovnih pokolja Indijanaca koje izvodi američka vojska, ali i time što je Custer, koji se dotada tradicionalno prikazivao kao američki heroj i mučenik, u filmu prikazan kao krvoločni luđak koji će kod Big Horna stradati isključivo zbog svoje neutažive želje za istrijebljenjem svih Indijanaca. Film je prilično vješto balansirao između politički angažirane drame i crne komedije, a kasnije je posebne pohvale dobio Hoffman, i to zato što je bez ikakvih problema tumačio lik, bilo kao nedozrelo dijete, bilo kao 121-godišnjeg starca.

Uloge uredi

Izvori uredi

Vanjske veze uredi