Little Big Man (film)

Little Big Man
Režija Arthur Penn
Producent Stuart Millar
Scenario Calder Willingham
Predložak Little Big Man; autor:
Thomas Berger
Uloge Dustin Hoffman
Faye Dunaway
Chief Dan George
Martin Balsam
Richard Mulligan
Cal Bellini
Muzika John Hammond
Fotografija Harry Stradling Jr.
Montaža Dede Allen
Studio Cinema Center Films
Distribucija National General Pictures
Datum(i) premijere
23. decembar 1970 (1970-12-23)
Trajanje 139 min.
Zemlja  Sjedinjene Države
Jezik engleski
Budžet 15 mil. $
Bruto prihod 31,559.552 $ (domestic)[1]

Little Big Man (sh. Mali veliki čovjek) je američki vestern film snimljen 1970. godine u režiji Arthura Penna, poznat kao jedno od najvažnijih i najutjecajnijih revizionističkih ostvarenja žanra.

Predstavlja adaptaciju istoimenog romana Thomasa Bergera. Naslovni protagonist, čiji lik tumači Dustin Hoffman, je Jack Crabb, 121-godišnji starac koji u (tada) suvremenom staračkom domu historičaru prepričava svoj život. Radnja se potom prebacuje u 1859. godine i prikazuje kako 10-godišnjeg Jacka nakon masakra roditelja usvajaju Čejeni te kako će sljedećih nekoliko godina provesti kako među Čejenima, tako i među bijelcima, doživljavajući niz bizarnih pustolovina i srećući važne historijske ličnosti poput generala Custera (čiji lik tumači Richard Mulligan), a što kulminira u znamenitoj bitci kod Little Big Horna u kojoj će biti jedini preživjeli bijelac.

Kao i originalni roman, i film je nastojao na satirički način "izvrnuti" mitologiju, ali mu je režiser Penn dodao i snažni antiestablišmentski naboj, sasvim u skladu sa političkim shvaćanjima i svjetonazorom mlađe publike na koju se sve više oslanjao Novi Hollywood. Film se također shvaćao i nimalo implicitna aluzija na još uvijek aktualni vijetnamski rat, prije svega zbog svega zbog prilično eksplicitnih scena masovnih pokolja Indijanaca koje izvodi američka vojska, ali i time što je Custer, koji se dotada tradicionalno prikazivao kao američki heroj i mučenik, u filmu prikazan kao krvoločni luđak koji će kod Big Horna stradati isključivo zbog svoje neutažive želje za istrijebljenjem svih Indijanaca. Film je prilično vješto balansirao između politički angažirane drame i crne komedije, a kasnije je posebne pohvale dobio Hoffman, i to zato što je bez ikakvih problema tumačio lik, bilo kao nedozrelo dijete, bilo kao 121-godišnjeg starca.

UlogeUredi

IzvoriUredi

Vanjske vezeUredi