Otvori glavni meni

Lista mjesta imenovanih po Josipu Brozu Titu

Josip Broz - Tito (2013), bista u bronci, A. Rešić, postavljeno u Titovu parku u Puli.

Lista mjesta imenovanih po Josipu Brozu Titu. Za predsjednikovanja Josipa Broz Tita i u godinama nakon njegove smrti 1980., nekoliko je mjesta u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji i drugdje imenovano ili preimenovano u njegovu čast u sklopu njegova kulta ličnosti. Nakon kraja Jugoslavije mnogim gradovima i trgovima vraćena su njihova prijašnja imena. Mnoge ulice i trgovi imenovani su po Titu ne samo na jugoslavenskom prostoru nego i drugdje, kao počast stranom dostojanstveniku.

Gradovi prethodno imenovani po TituUredi

Ukupno osam većih i manjih mjesta imenovano je po Titu. Odmah po završetku Drugoga svjetskog rata četiri općine koje su percipirane kao one koje su imale značajnu ulogu u partizanskom pokretu otpora dobile su atribut »Titov«, odnosno »Titova« ili »Titovo«, dok je glavni grad Crne Gore, najmanje savezne republike, preimenovan u Titograd. Nakon Titove smrti 1980. dodana su četiri nova mjesta pa je u svakoj od jugoslavenskih šest saveznih republika i dvije autonomne pokrajine bilo ukupno osam mjesta imenovanih po Titu. Disolucijom Jugoslavije svakome mjestu vraćeno je njegovo prethodno ime.

  Bosna i HercegovinaUredi

  Crna GoraUredi

  HrvatskaUredi

  KosovoUredi

  MakedonijaUredi

  SlovenijaUredi

  SrbijaUredi

Ulice i trgoviUredi

Mnoga naselja u zemljama na jugoslavenskom prostoru i u zemljama izvan njega imaju ulice i trgove imenovane po Titu.

  AngolaUredi

  • Luanda, Ulica maršala Broza Tita (Rua Marechal Brós Tito)

  Bosna i HercegovinaUredi

Napomena: Jedini gradovi u Republici Srpskoj koji imaju ulice imenovane po Titu jesu Kozarac i Srebrenica; svi drugi gradovi nalaze se u Federaciji Bosne i Hercegovine

Bivše
  • Bugojno, Ulica maršala Tita (sada Sultan Ahmedova ulica)
  • Prijedor, Ulica maršala Tita (sada Ulica kralja Petra I. Oslobodioca)

  BrazilUredi

  CiparUredi

  • Limasol, Ulica Josipa Broza Tita (Οδός Γιόσιπ Μπροζ Τίτο)

  Crna GoraUredi

Bivše
  • Cetinje, Trg maršala Tita (od 1992. Trg kralja Nikole)
  • Nikšić, Trg maršala Tita (od 1992. Trg slobode)
  • Podgorica, Ulica Titove Mitrovice (sada Ulica cara Lazara); Ulica Titova Velenja (sada Ulica Miodraga Bulatovića)
  • Ulcinj, Bulevar maršala Tita (od 2015. Bulevar Gjergj Kastrioti - Skënderbeu)

  EgipatUredi

  • Kairo, Ulica Josipa Tita (شارع جوزيف تيتو)

  EtiopijaUredi

  • Addis Abeba, Ulica Josipa Tita (ጆሴፍ ቲቶ መንገድ)

  FrancuskaUredi

  GanaUredi

  • Accra, Avenija Josipa Broza Tita (Josif Broz Tito Avenue)

  HrvatskaUredi

Bivše
  • Dubrovnik, Put maršala Tita (sada Ulica dr. Ante Starčevića i Ulica branitelja Dubrovnika)
  • Đakovo, Ulica maršala Tita (od 1990. Ulica hrvatskih velikana, od 2005. Ulica pape Ivana Pavla II.)
  • Gospić, Ulica maršala Tita (od 1991. Ulica dr. Ante Starčevića, od 2001. Ulica dr. Franje Tuđmana)
  • Imotski, Trg maršala Tita (od 1990. Šetalište Stjepana Radića)
  • Karlovac, Trg Josipa Broza (od 2017. Trg hrvatskih branitelja)
  • Koprivnica, Trg maršala Tita (od 1991. Zrinski trg)
  • Metković, Most maršala Tita (od 1993. Lučki most)
  • Osijek, Trg maršala Tita (od 1992. Park kralja Petra Krešimira IV.)
  • Slavonski Brod, Trg maršala Tita (od 1990. Trg Ivane Brlić Mažuranić)
  • Split, Obala maršala Tita (od 1992. Obala hrvatskog narodnog preporoda)
  • Šibenik, Poljana maršala Tita (od 2015. Poljana)
  • Vinkovci, Ulica maršala Tita (sada Ulica Hansa Dietricha Genschera)
  • Virovitica, Trg maršala Tita (sada Trg bana Josipa Jelačića)
  • Vukovar, Ulica maršala Tita (od 2000. Ulica dr. Franje Tuđmana)
  • Zadar, Obala maršala Tita (od 1990. Obala kralja Petra Krešimira IV.)
  • Zagreb, Trg maršala Tita (od 2017. Trg Republike Hrvatske)
  • Zaprešić, Ulica maršala Tita (od 2018. Avenija hrvatskih branitelja i Ulica kardinala Alojzija Stepinca)

  IndijaUredi

  • New Delhi, Cesta Josipa Broza Tita (जोसिप बरोज़ तितो मार्ग)

  ItalijaUredi

  KambodžaUredi

  • Phnom Penh, Ulica Josipa Tita (វិថី ហ្សូសិបប្រូសទីតូ)

  MakedonijaUredi

  • Berovo, Улица Маршал Тито
  • Bitola, Улица Титово Ужице
  • Delčevo, Улица Маршал Тито
  • Demir Hisar, Улица Маршал Тито
  • Demir Kapija, Улица Маршал Тито
  • Gevgelija, Улица Маршал Тито
  • Josifovo, Улица Маршал Тито
  • Kičevo, Улица Маршал Тито
  • Kočani, Улица Маршал Тито
  • Kriva Palanka, Улица Маршал Тито
  • Kumanovo, Титова Митровачка улица
  • Makedonska Kamenica, Улица Маршал Тито
  • Makedonski Brod, Улица Маршал Тито
  • Negotino, Улица Маршал Тито
  • Radoviš, Улица Маршал Тито
  • Skoplje, Улица Маршал Тито, Титовелешка улица
  • Stari Dojran, Улица Маршал Тито
  • Štip, Кеј Маршал Тито
  • Struga, Улица Маршал Тито
  • Strumica, Улица Маршал Тито
  • Sveti Nikole, Улица Маршал Тито
  • Valandovo, Улица Маршал Тито
  • Veles, Улица Маршал Тито
  • Vinica, Булевар Маршал Тито
Bivše
  • Bitola, Улица Маршал Тито (od 2012. Широк Сокак)
  • Ohrid, Кеј Маршал Тито (od 2014. Кеј Македонија)
  • Tetovo, Плоштад Маршал Тито, Улица Маршал Тито (od 2007. Плоштад Илирија, Улица Илирија)

  MarokoUredi

  • Agadir, Titova ulica (شارع تيتو)

  RusijaUredi

  SlovenijaUredi

Bivše
  • Ljubljana, Titova cesta (1991. preimenovana u Slovensku cestu); Titova cesta, dio Štajerske ceste imenovan 2009. po Titu. Nakon odluke o Titovoj cesti u Sloveniji preimenovana u Štajersku cestu.

Napomena: Ustavni sud Slovenije odlučio je 2011. da imenovanje novih ulica po Josipu Brozu Titu nije u skladu s ustavom. Sud je jednoglasno odlučio da Tito simbolizira ozbiljno kršenje ljudskih prava i da imenovanje ulice po njemu veliča totalitarni režim i krši ljudsko dostojanstvo.[1] Odluka je jako važna jer prvi put najviši državni sud pravno evaluira Tita, njegov lik i djelo.

  SrbijaUredi

Vojvodina
Bivše
  • Batajnica, Ulica Josipa Broza - Tita (2004. preimenovana u Ul. majora Zorana Radosavljevića)
  • Beograd, Ulica maršala Tita (1992. vraćeno ime Ul. srpskih vladara, od 1997. Ul. kralja Milana)
  • Jagodina (Svetozarevo 1946–1992), Ulica maršala Tita (1992. preimenovana u Ul. kneginje Milice)
  • Novi Sad, Bulevar maršala Tita (1992. preimenovan u Bulevar Mihajla Pupina)
  • Ruma, Ulica maršala Tita (vraćeno ime Glavna ulica)
  • Šabac, Ulica maršala Tita (2005. vraćeno ime Gospodar Jevremova ulica)
  • Užice, Ulica maršala Tita (vraćeno ime Ul. Dimitrija Tucovića)
  • Vranje, Ulica maršala Tita (sada Ul. kralja Stefana Prvovenčanog)
  • Zemun, Ulica maršala Tita (1992. vraćeno ime Glavna ulica)
  • Zrenjanin, Ulica maršala Tita (1992. vraćeno ime Ul. kralja Aleksandra)

  TunisUredi

  • Sousse, Avenija maršala Tita (arap. شارع الماريشال تيتو, franc. Avenue du Maréchal Tito)

  ZambijaUredi

  • Lusaka, Titova cesta (Tito Road)

Planinski vrhoviUredi

  MakedonijaUredi

AsteroidUredi

Park-šumeUredi

GalerijaUredi

IzvoriUredi

  1. Tekst odluke U-I-109/10 Ustavnog suda Slovenije objavljene 3. oktobra 2011. na slovenskom jeziku: http://odlocitve.us-rs.si/usrs/us-odl.nsf/o/AB6C747BE8DF7AF3C125791F00404CF9

Eksterni linkoviUredi