Lucien Petit-Breton

(Preusmjereno sa stranice Lisjen Peti Breton)

Lisjen Peti Breton (fr. Lucien Petit-Breton, IPA: [ly.sjɛ̃ pə.ti.bʁə.tɔ̃]; 18. oktobar 188220. decembar 1917) pseudonim je bivšeg francuskog profesionalniog bicikliste koji se zvao Lisjen Žorž Mazan (fr. Lucien Georges Mazan). Bio je profesionalac od 1902. do 1914. godine i dvostruki pobednik Tur de Fransa. Karijeru je počeo sa 16 godina, kada je dobio bicikl na lutriji, a kako je njegov otac hteo da on nađe pravi posao, uzeo je nadimak Lisjen Breton za trke da bi ga prevario. Kasnije ga je promenio u Peti Breton, jer je već postojao jedan vozač sa imenom Lisjen Breton. Poginuo je u Prvom svetskom ratu.

Lisjen Žorž Mazan

Nadimak Lisjen Peti Breton
Datum rođenja (1882-10-18)18. 10. 1882.
Datum smrti 20. 12. 1917. (dob: 35)
Disciplina Drumski

Karijera uredi

Njegova prva pobeda bila je na prvenstvu Argentine na traci, ali je 1902. pozvat u Francusku da bi služio vojsku. 1904. pobedio je na takmičenju na traci, Bal di or u Parizu. 1905. je postavio rekord u vožnji na sat vremena, a zatim je prešao u drumski biciklizam i već prve sezone je vozio Tur de Frans i završio ga na petom mestu. 1906. završio je četvrti na Tur de Fransu i osvojio je treće izdanje klasika Pariz Tur.

1907. osvojio je Milan—Sanremo, a zatim je osvojio i Tur de Frans. Nakon pete etape, njegove šanse za pobedu bile su male. Završio je etapu na desetom mestu, 28 minuta iza pobednika, ali tad je bio sistem po bodovima, pa vreme nije bilo bitno. Do kraja je pobedio na dve etape, a na još šest je završio u prva tri. Tokom desete etape, vodeći Gorge je nelegalno promenio bicikl, što ga je koštalo 44 poena i Peti-Breton je preuzeo vođstvo. Na kraju je osvojio Tur sa 47 poena, deset više od drugoplasiranog Gistava Garigua.

1908. osvojio je Tur Belgije i trku Pariz—Brisel, a nakon toga, osvojio je Tur de Frans po drugi put, postavši prvi vozač koji je osvajao Tur dvaput. Tur je osvojio lakše nego prethodne godine, pobedivši na pet etapa i završivši van četvrtog mesta samo na desetoj etapi

Tur je vozio i narednih pet godina, ali nije nijedan završio. 1910. povukao se tokom sedme etape, 1911. nije uspio da završi ni prvu etapu, dok se godinu kasnije povukao tokom druge etape. Najbliži je bio 1913. kada je došao do 14 etape, prethodno osvojivši tri druga mesta. 1914. je bila zadnja sezona u njegovoj karijeri, sa Tura se povukao tokom devete etape.

Dvaput je vozio Điro d’Italiju, 1910. i 1911. godine, nije uspio da je završi, ali je osvojio etapu 1911. godine.

Smrt uredi

Početak Prvog svetskog rata značio je stop za biciklizam. Mnogi profesionalni vozači su otišli na front, među njima i Peti-Breton, koji se priključio Francuskoj vojsci. Poginuo je 1917. na frontu blizu Troaa, kada se sudario sa automobilom.

Spoljašnje veze uredi