Lisa's Substitute

Lisina zamjena (engleski Lisa's Substitute) je devetnaesta epizoda druge sezone animirane serije Simpsonovi. Prvi put je emitirana 25. 4. 1991. na američkom programu Fox. U epizodi, Lisina profesorica, gđa. Hoover, odlazi na bolovanje zbog lajmske bolesti, pa zamjenski učitelj g. Bergstrom preuzima nadzor nad razredom. Lisa smatra da su njegove nekonvencionalne metode učenja nadahnute te otkriva novu ljubav za učenjem. Kada se gđa. Hoover vrati, Lisa je razočarana jer time gubi najpozitiviniji uzor odrasle osobe. Ipak, na kraju shvaća da može pronaći uzore i u drugim osobama, pa i u svojem ocu, Homeru. U podzapletu, Bart se kandidira za predsjednika razreda.

Lisa's Substitute
Epizoda serije Simpsonovi
G. Bergstrom i Lisa na željezničkom kolodvoru
Epizoda br.Sezona 2
Epizoda 32
RežijaRich Moore
ScenarioJon Vitti
Originalno emitiranje25. IV 1991.[1]
Trajanje20. min
Gostujući glumci

Dustin Hoffman kao g. Bergstrom

Kronologija epizode
← Prethodna
"Brush with Greatness"
Sljedeća →
"The War of the Simpsons"
[[]]

Ovo je bila prva epizoda u kojoj nije bilo gega na račun školske ploče u uvodnoj špici. Jon Vitti je napisao scenarij, a Rich Moore je bio režiser. Dustin Hoffman—koji je koristio pseudonim "Sam Etic"—je gostovao kao g. Bergstrom, koji je modeliran po uzoru na Mikea Reissa, dugogodišnjeg scenarista i producenta serije. Epizoda ima par referenci na film Diplomac (1967), u kojem je glumio Hoffman, te i na roman Charlottina mreža E. B. White. Epizoda je primila hvalospjeve kritike te imala Nielsenov rejting od 11.1, čime je u to vrijeme bila najgledanija emisija na kanalu Fox tog tjedna.

Radnja uredi

Lisina profesorica, gđa. Hoover, odlazi na bolovanje zbog lajmske bolesti, pa zamjenski učitelj g. Bergstrom preuzima nadzor nad razredom. Zbog netipičnih metoda učenja i ljubaznosti, Lisa se pomalo zaljubi u njega. U muzeju, Lisa se posrami jer je njen otac Homer ispao nekulturan ispred g. Bergstroma. Kasnije, g. Bergstrom razgovara sa Homerom savjetuje Homera da bude bolji uzor djeci. Lisa dobije dozvolu pozvati g. Bergstroma na večeru doma, ali je shrvana kada sazna da se gđa. Hoover vratila u školu, te da je stoga g. Bergstrom smijenjen. Lisa pojuri do njegova stana, ali otkrije da je već na putu za drugi posao. Otiđe do željezničke stanice te prizna da je izgubljena bez njega. Da ju utješi, g. Bergstrom joj napiše poruku na cedulju te joj kaže da kad god se osjeća usamljenom i kao da se ne može na nikoga osloniti, taj sadržaj je sve što treba znati, te potom otiđe u vlak. Kasnije, Lisa pročita poruku: "Ti si Lisa Simpson".

U podzapletu, Bart se kandidira za predsjednika razreda protiv nepopularnog Martina. Ipak, pošto nitko od djece nije glasovao, Martin pobjedi sa samo dva glasa.

Shrvana odlaskom g. Bergstroma, Lisa iskaljuje bijes na Homera, te ga nazove majmunom. Homer uđe u njenu sobu, gdje ona plače, te joj objasni da ne razumije kako se osjeća zbog gubitka nekoga, pošto je svatko koga voli još uvijek u Homerovu životu. Preokrene sve na šalu i uspije razveseliti Lisu smijehom. Ona mu se isprića jer ga je nazvala majmunom. Kasnije, Homer utješi i Barta jer je ovaj izgubio na izborima, te čak i bebu Maggie. Kako odlazi na počinak, Homer kaže Marge da mogu otići sretno te noći, jer je imao "najveći niz trenutaka" svojeg života.

Produkcija uredi

 
Mike Reiss je bio uzor za izgled g. Bergstroma.

Epizodu je napisao Jon Vitti a režirao Rich Moore. Prema Vittiju, producent Simpsona James L. Brooks je doprinjeo više ovoj epizodi nego bilo kojoj drugoj u cijeloj historiji serije. Vitti tvrdi da je epizoda isprva bila "vrlo kontroverzna" jer se pojavila u trenutku "kada su autori očeli shvaćati komične potencijale serije, ali su bili zarobljeni u ovim ljubavnim pričama, i baš kada je osoblje postalo frustrirano ljubavnim pričama, pojavila se 'Lisa's Substitute': najveća, najljepša i najtoplija od svih njih."[2]

Mike Reiss, dugogodišnji scenarist i producent serije, je bio uzor za izgled g. Bergstroma, dok je glumac Dustin Hoffman istome podario glas. Hoffman nije bio siguran želi li biti identificiran sa crtanom serijom u to vrijeme, kao i mnoge zvijezde gosti Simpsona, te je stoga koristio pseudonim "Sam Etic", koji je igra riječi semitski, pošto se implicira da su i Hoffman i Bergstrom Jevreji. Brooks je predložio taj pseudonim, a Hoffman ga je odmah prihvatio. Glasovni glumci serije su odletjeli u New York kako bi snimili epizodu sa Hoffmanom. Yeardley Smith, koja je podarila glas Lisi, je izjavila da je "malo više odrasla kao glumica nakon rada sa Hoffmanom tog dana".[3] Pisac Al Jean se prisjeća da je snimljeni audio bio preslab u dijelovima u kojima Hoffman pjeva, te da je ekipa bila "prestravljena" jer bi zbog toga sve scene sa pjevanjem morali izbaciti iz serije, ali su ipak nagovorili Hoffmana da ih snimi još jednom dok je bio u Los Angelesu.[4] Vitti je na Twitteru spomenuo da je cedulja koju Lisa dobije na kraju trebala imati uskličnik na kraju. Nije to uočio tijekom prcoesa animacije, te ga to "proganja [sve do] danas".[5]

Kulturne refrence uredi

 
Dustin Hoffman je podario glas g. Bergstromu.

Scena u kojoj gđa. Krabappel pokušava zavesti g. Bergstroma je referenca na Hoffmanov film Diplomac (1967).[6] G. Bergstrom čita pasus iz romana Charlottina mreža pred razredom. Vitti je izjavio da je to bio maksimum koji su mogli izgovoriti u epizodi a da ih ne tuže zbog kršenja autorskog prava knjige.[2] Kada Lisa stigne do zgrade u kojoj živi g. Bergstrom, vidi se lista stanara: među njima je i J. Vitti, scenarist epizode, a drugi je J. Kamerman, tadašnji animator Jen Kamerman.[2] Kada Martin pobijedi Barta na izborima, napravi se fotografija Martina kako drži kopiju The Daily Fourth Gradiana sa naslovom "Simpson porazio princa", a koji završi na glavnoj stranici The Daily Fourth Gradiana pod naslovom "Princ pobijedio Simpsona". Ovo je referenca na slavnu fotografiju u kojoj bivši predsjednik Harry Truman drži kopiju Chicago Tribunea koja ima naslov "Dewey porazio Trumana", snimljenu dan nakon što je on zapravo za dlaku pobijedio Thomas E. Deweya na američkim predsjedničkim izborima 1948.[4]

Odjek uredi

 
Dan Castellaneta, glas Homera, je izjavio da mu je Lisina zamjena jedna od tri najdraže epizode Simpsona

Tijekom emitiranja, "Lisina zamjena" je završila na 43. mjestu rejtinga tjedna 22–28 aprila 1991., a Nielsenov rejting joj je bio 11,1, ekvivalent otprilike deset miliona kućanstava. Bila je najgledanija emisija na kanalu Fox toga tjedna.[7] Hoffman je dobio pohvale za svoj nastup kao g. Bergstrom. Entertainment Weekly ga je prozvao 16. najboljim gostovanjem na Simpsonima.[8] 2007., Simon Crerar je za The Times naveo ovaj nastup kao jedan od 33 najsmiješnija cameo nastupa u historiji serije.[9]

Televizijski kritičari su epizodu obasuli hvalospjevima. Autori knjige I Can't Believe It's a Bigger and Better Updated Unofficial Simpsons Guide, Warren Martyn i Adrian Wood su napisali da "usprkos nastupu gđe. Krabappel koji krade pozornost, ovo je ipak Lisin show. Posljednja poruka g. Bergstroma Lisi je predivan trenutak koji daje završni dodir jednoj čarobnoj epizodi."[6] Adam Finley je izjavio da je "Lisina zamjena" jedna od njemu 14 najdirljivije epizode Simpsona,[10] a urednik The Simpsons Archivea Jouni Paakkinen je naveo da mu je ovo treća najdraža epizoda ikada.[11] Colin Jacobson je za DVD Movie Guide napisao da epizode u kojima je Lisa protagonist "znaju biti nategnute", ali "Lisina zamjena" se činila "kao dobra epizoda". Dodao je: "Epizoda je ponudila toliko puno dobrih trenutaka, i pomogla lijepo proširiti odnos Lisa/Homer. Podzaplet koji se odvijao oko Bartovih izbora je ublažio bilo kakvu sentimentalnost koja se mogla dogoditi. [...] 'Lisina zamjena' je ponudila sasvim solidan program."[12] Referenca epizode na Diplomca je proglašena 20. najboljom filmskom referencom u historiji serije od Nathana Dituma za Total Film.[13] Ditum je također Hoffmanov nastup rangirao kao 16. najbolje gostovanje u historiji serije.[14] Todd VanDerWerff za Slant Magazine se izabrao ovu epizodu kao drugu najbolju u cjelokupnoj seriji, te hvalio emocije i Hoffmanov nastup.[15]

"Lisina zamjena" je dobila i visoke pohvale od glumačke postave i ekipe same serije. Nancy Cartwright, koja je podarila glas Bartu, je epizodu navela kao jednu od njene tri najdraže u cjelokupnoj seriji, uz "Bart Sells His Soul" i "Bart the Mother",[16] dok je scenarist Al Jean naveo da mu je ovo najdraža sentimentalna epizoda.[17] Dan Castellaneta, koji je podario glas Homera, je izjavio da mu je ovo jedna od tri najdraže epizode Simpsona uopće, uz "Simpson and Delilah" i "Homer the Heretic".[18] Izvršni producent James L. Brooks je rekao da misli da se "Lisina zamjena" ističe zbog toga jer "najbolja epizoda Simpsona sa porukom u sebi".[19]

Izvori uredi

  1. Groening, Matt (1997). Richmond, Ray; Coffman, Antonia. ur. The Simpsons: A Complete Guide to Our Favorite Family (1st izd.). New York: HarperPerennial. str. 54. ISBN 978-0-06-095252-5. LCCN 98141857. OCLC 37796735. OL433519M. .
  2. 2,0 2,1 2,2 Vitti, Jon (2002). The Simpsons season 2 DVD commentary for the episode "Lisa's Substitute" (DVD). 20th Century Fox. 
  3. Reiss, Mike (2002). The Simpsons season 2 DVD commentary for the episode "Lisa's Substitute" (DVD). 20th Century Fox. 
  4. 4,0 4,1 Jean, Al (2002). The Simpsons season 2 DVD commentary for the episode "Lisa's Substitute" (DVD). 20th Century Fox. 
  5. „Jon Vitti tweet 11:55 PM 21 Aug 2014”. 2014. 
  6. 6,0 6,1 Martyn, Warren; Wood, Adrian (2000). „Lisa's Substitute”. BBC. Pristupljeno 2009-04-02. 
  7. „What we watch, what we don't...”. Austin American-Statesman: str. 18. May 5, 1991. 
  8. „Springfield of Dreams: 16 Great 'Simpsons' Guest Voices”. Entertainment Weekly. May 11, 2005. Arhivirano iz originala na datum 2008-05-14. Pristupljeno 2009-03-11. 
  9. Crerar, Simon (2007-07-05). „The 33 funniest Simpsons cameos ever”. The Times. Pristupljeno 2010-08-09. 
  10. Black, Jay (September 10, 2007). „Adam Finley: The 14 most touching Simpsons episodes”. TV Squad. Pristupljeno 2009-04-04. 
  11. „10 Fan Favorites”. USA Today. February 6, 2003. Pristupljeno 2009-04-04. 
  12. Jacobson, Colin. „The Simpsons: The Complete Second Season”. DVD Movie Guide. Pristupljeno 2009-03-23. 
  13. Ditum, Nathan (June 6, 2009). „The 50 Greatest Simpsons Movie References”. Total Film. Pristupljeno 2009-07-22. 
  14. Ditum, Nathan (March 29, 2009). „The 20 Best Simpsons Movie-Star Guest Spots”. Total Film. Pristupljeno 2009-08-02. 
  15. VanDerWerff, Todd (2007-08-01). „5 for the Day: The Simpsons”. Slant Magazine. Pristupljeno 2011-09-08. 
  16. Oakes, Keily (July 30, 2004). „Voice of Bart Simpson steps into limelight”. BBC. Pristupljeno 2009-04-04. 
  17. „15 Writer Favorites”. USA Today. 2003-02-06. Pristupljeno 2009-04-04. 
  18. Lawson, Tim; Persons, Alisa (2004). „Dan Castellaneta”. The Magic Behind the Voices. Univ. Press of Mississippi. str. 116. ISBN 978-1-57806-696-4. 
  19. Justin, Neal (May 20, 2007). „'Simpsons' insiders pick their favorite episodes”. The Times of Northwest Indiana. Pristupljeno 2009-07-24. 

Eksterni linkovi uredi