Lipman Emanuel Pike (25.5. 1845 - 10.10. 1893.) bio je jedna od najvećih američkih bejzbol igrača u 19. vijeku, poznat i po tome kao jedan od prvih koji je igrao kao profesionalac.

Lip Pike

Odrastao je u New Yorku u židovskoj porodici, a kao i njegov brat Jay se odmalena počeo baviti bejzbolom. Godine 1866. se priključio klubu Athletic of Philadelphia, tada u amaterskoj ligi NABBP. Međutim, vrlo brzo se otkrilo kako za svaku utakmicu prima 20 US$. Zbog toga je NABPP zakazala saslušanje kako bi se protiv njega i kluba poduzele disciplinske mjere. S druge strane, praksa plaćanja igrača ispod stola je bila toliko raširena da su mnogi držali da je cijeli postupak najobičnija lakrdija. Na kraju se na ročištu nije pojavio nitko i postupak je jednostavno zaboravljen. Godine 1869. je, upravo zahvaljujući tom sramotnom događaju, NABPP odlučio dozvoliti profesionalne igrače u redovima svojih klubova.

Pike je, kao Njujorčanin, imao daleko više problema od navijača i uprave koji su dovodili u pitanje njegovu lojalnost klubu iz Philadelphije. Zbog toga se 1867. preselio natrag u New York gdje je igrao za New York Mutuals a potom za Brooklyn Atlantics. Potonjima je 1870. omogućio pobjedom kojom je konačno prekinut legendarni niz pobjeda Cincinnati Red Stockingsa.

Kada se formirala prva profesionalna liga NA, Pike se 1871. priključio Troy Haymakersima. Sljedeće godine je igrao za Baltimore Canaries, a kada je klub bankrotirao priključio se Hartford Dark Bluesima. Godine 1875. je otišao u St. Louis Brown Stockings, gdje je ostao dvije sezone, uključujući i prvu u novoj ligi NL.

Nikad trajno zadovoljan na jednom mjestu, Pike je 1877. otišao u Cincinnati Redse, odakle je 1878. otišao, uglavnom iz zdravstvenih razloga, te kraće vrijeme nastupao za Providence Grayse i manje timove. Godine 1888. je odigrao simboličku utakmicu za New York Metropolitanse, što mu je bio posljednji nastup.

Pike je osim po snažnim udarcima i velikom broju home runova bio poznat i po velikoj brzini, pa je tako 1873. osvojio 250 US$ pobijedivši u utrci s konjem u galopu.

Umro je u dobi od 48 godina od srčane bolesti.

Eksterni linkovi uredi

Prethodi:
George Hall
Prvak National Leaguea u home runovima
1877
Slijedi:
Paul Hines