Limay (rijeka)

Limay je važna rijeka na sjeverozapadu Argentine (regija Comahue unutar Patagonije). Ona izvire na istočnom kraju Jezera Nahuel Huapi i teče u krivudavoj putanji oko 380 km, prikupljajući vode nekoliko pritoka, kao što su Traful, Pichileufú i Collon Cura. Zatim susreće rijeku Neuquen i zajedno postaju Río Negro. Na tom se ušću nalazi grad Neuquén.

Satelitska snimka
trajekt na rijeci Limay

Rijeka formira prirodnu granicu između provincija Neuquén i Río Negro. Njene duboke vode su bistre, i imaju veliki protok (700 m³ / s prosječno). A sliv ima površinu od 61.723 km², i obuhvaća gotovo sve rijeke i potoke Atlantskog bazena u regiji, kao i veliku mrežu jezera.

Vode Limaya se koriste za hidrolektrane na pet brana : Alicurá, Piedra del Águila, pichi Picún Leufú, El Chocón i Arroyito, zajedno s kompleksom Cerros Colorados na rijeci Neuquén oni doprinose s više od jedne četvrtine od ukupnog hidrolektrične energije e u zemlji.Izgradnja uzastopnih brana i akumulacija je smanjila duljinu rijeke (koja je bila prvotno oko 450 km). Pored nje, na mjestu Arroyito, izgrađena je godine 1980. jedino postrojenje za tešku vode u Južnoj Americi.

Rijeka se također koristi za ribolov, a na nekim mjestima i za ljetovališta, s objektima za kampiranje. Rijeka je bila prekrivena vulkanskim pepelom 2011. kad je junu eruptirao Vulkan Puyehue.