Lillie Langtry (13. oktobar 1853 – 12. februar 1929), poznata i kao Lily Langtry u Sjedinjenim Državama, rođena kao Emilie Charlotte Le Breton, bila je britanska teatarska glumica i producentica, koja je zahvaljujući svom šarmu i ljepoti postala jedna od najznamenitijih i najproslavljenijih ličnosti anglosaksonskog svijeta na kraju viktorijanske ere.

Lillie Langtry
glumica
portret Langtry koji je izradio Frank Miles
Biografske informacije
RođenjeEmilie Charlotte le Breton
(1853-10-13)13. 10. 1853.
Jersey
Smrt12. 2. 1929. (dob: 75)
Monte Carlo
SupružnikEdward Langtry (1874-1897; razvod)
Hugo Gerald de Bathe (1899-1929; njena smrt)
Partnerprinc Edward od Walesa
DjecaJeanne Marie (1881-1964)
Profesionalne informacije
Zanimanjeglumica

Rodila se na otoku Jersey kao dijete anglikanskog svećenika Williama Corbeta le Bretona, čiji je predak bio srednjovjekovni vitez Richard le Breton, jedan od ubica Thomasa Becketta. Godine 1874. se udala za bogatog irskog zemljoposjednika Edwarda Langtryja, te preselila u London, gdje je brzo popularna u tamošnjem otmjenom društvu, stekavši naklonost brojnih moćnih i slavnih muškaraca, uključujući prijestonasljednika princa Edwarda koji je postao ljubavnik. Glumačku karijeru je započela 1881. na poticaj svog prijatelja Oscara Wildea, te je osvojila publiku nastupima u Britaniji i SAD. Njena popularnost je bila takva da je i znameniti teksaški sudac Roy Bean, iako je nikada nije bio vidio, postao njen veliki poklonik i po njoj nazvao grad Langtry. Pred kraj života se bavila uzgojem trkaćih konja.

Za Langtry se vjeruje da je poslužila kao inspiraciju Doyleovom liku Irene Adler, a sama se pojavila kao lik u brojnim filmovima i TV-serijama, među kojima se ističe Lillie gdje ju je tumačila Francesca Annis.


Izvori uredi

Vanjske veze uredi