Lilies of the Field (film)

(Preusmjereno sa stranice Lilies of the Field (1963 film))

Lillies of the Field (sh. Ljiljani u polju) je američki crno-bijeli igrani film snimljen 1963. godine u režiji Ralpha Nelsona. Po žanru je mješavina drame i komedije, a predstavlja adaptaciju istoimenog romana Williama Edmunda Barretta. Radnja se događa na američkog Jugozapadu gdje grupa katoličkih redovnica nedavno doseljenih iz Evrope pokušava sagraditi kapelicu u pustinji. Protagonist, koga tumači Sidney Poitier je lutajući crni radnik koji je unajmljen da im pomogne, te koji postepeno kod njih, ali i lokalnog stanovništva, prevladava rasističke predrasude. Lillies of the Field je snimljen sa niskim budžetom i premijerno je prikazan na Berlinskom filmskom festivalu. Njegova američka distribucija je, pak, koincidirala sa vrhuncem društvenih previranja vezanih uz pokret za građanska prava američkih crnaca. Zbog aktualne teme je postigao komercijalni uspjeh, ali i niz prestižnih nagrada, od kojih je najvažniji Oscar za najboljeg glumca. Njegovim osvajanjem je Sidney Poitier postao prvi crni glumac koji je uspio osvojiti to priznanje (a što će uspjeti ponoviti tek Denzel Washington sa filmom Training Day nepune četiri decenije kasnije).

Lilies of the Field
RežijaRalph Nelson
ProducentRalph Nelson
ScenarioJames Poe
PredložakLillies of the Field; autor:
William Edmund Barrett
UlogeSidney Poitier
Lilia Skala
MuzikaJerry Goldsmith
FotografijaErnest Haller, ASC
MontažaJohn McCafferty
DistribucijaUnited Artists
Datum(i) premijere
6. 1963 (1963-06) (Zapadni Berlin)
Trajanje94 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet240.000 $[1]
Bruto prihod3 mil. $(rentals)[1]
Kronologija
Prethodi: Sl(ij)edi:
Christmas Lillies of the Field

Lillies of the Field je 1970. adaptiran u teatarski mjuzikl pod naslovom Look to the Lillies. Godine 1978. je snimljen nastavak u obliku TV-filma Christmas Lillies of the Field gdje je glavni lik tumačio Billy Dee Williams.

Uloge uredi

  • Sidney Poitier – Homer Smith
  • Lilia Skala – Majka Maria
  • Lisa Mann – Sestra Gertrude
  • Isa Crino – Sestra Agnes
  • Francesca Jarvis – Sestra Albertine
  • Pamela Branch – Sestra Elizabeth
  • Stanley Adams – Juan
  • Dan Frazer – Otac Murphy
  • Jester Hairston - (nenaveden na špici) posuđuje glas za Homera Smitha prilikom pjevanja

Izvori uredi

  1. 1,0 1,1 HOLLYWOOD TRICK: OR, HOW TO TURN CHEAP 'LILIES' INTO GOLD By MURRAY SCHUMACHHOLLYWOOD.. New York Times (1923-Current file) [New York, N.Y] 09 Feb 1964: X9.

Vanjske veze uredi