Lista likova serije Queer as Folk

(Preusmjereno sa stranice Likovi serije Queer as Folk)

Sledi spisak likova u seriji Queer as Folk:

Drew Boyd uredi

Lista likova serije Queer as Folk
Debi sezona 4, epizoda 9
Odlazak sezona 5, epizoda 12
Autor Ron Cowen
Daniel Lipman
Portratirao/la Matt Battaglia
UK parnjaknema
Detalji
Spol {{{rod}}}
Zanimanje quarterback (Pittsburgh Ironmem)
Obitelj {{{porodica}}}
Bračni drug(ovi) {{{supružnik}}}

Drew Boyd je igrač američkog fudbala za izmišljeni tim Ironmen. Njegov lik se pojavljuje u 4. sezoni, kada Emmett Honeycutt keteruje na zabavi povodom njegove veridbe sa Sierrom. Kada njegovi prijatelji i Drew imaju neke homofobične komentare o Emmettu i konobaru, on im se suprotstavlja. Sledećeg dana, kada Emmett dođe u Drewovu kuću da pokupi svoje stvari, Drew počinje agresivno da mu se nabacuje i njih dvojica imaju seks.

Iako Emmett i Drew nastave vezu, Drew se ne identifikuje kao gej, već insistira da je on muškarac koji ponekada uživa da ima seks sa muškarcima. Vremenom, međutim, njegova osećanja prema Emmettu prestaju da budu čisto seksualna i postaju romantičnija. Drew čak pristaje na Emmettova nagovaranja da bude model u reklamnoj kampanji za donji veš, koju pravi Brianova agencija, Kinnetik. Drew i Emmett imaju dogovor da se Emmett ne pojavljuje na njegovim utakmicama. Međutim, nekom prilikom Emmett polazi na stadion sa Tedom, kada sretne Drewovu ženu, koja oduševljena što vidi Emmetta, rešava da ih odvede u svlačionicu. Drew raskida vezu sa Emmettom, ali kasnije se ponovo pojavljuje i priznaje da mu nedostaje. Emmett ga, međutim, odbija, kada mu Drew saopštava da i dalje planira ad se oženi Sierrom.

U 5. sezoni Emmett dobija anonimne pozive i veruje da ga neko progoni. Ispostavlja se da je to Drew koji dobija pretnje da će ga outovati u tabloidima. Drew se pojavi na televizijskoj stanici na kojoj Emmett radi i outuje se tako što poljubi Emmetta, zbog čega obojica ostaju bez posla. Drew i Emmett nastavljaju vezu, a kasnije ga i tim poziva da se vrati, jer izgube nekoliko utakmica za redom bez njega.

Emmett, konačno, raskida vezu kada uhvati Drewa da flertuje sa drugim muškarcem. Emmett nije ljut na Drewa, već shvata da, pošto je "novo-outovan", ima potrebu da istraži novootkriveni gej svet.

Ben Bruckner uredi

Glavni članak: Ben Bruckner

Dr. David Cameron uredi

Lista likova serije Queer as Folk
Debi sezona 1, epizoda 5
Odlazak sezona 1, epizoda 22
Autor Ron Cowen
Daniel Lipman
Portratirao/la Chris Potter
UK parnjakCameron Roberts (Peter O'Brien)
Detalji
Spol {{{rod}}}
Zanimanje Kiropraktičar
Obitelj Henk (sin)
Bračni drug(ovi) {{{supružnik}}}

Dr. David Cameron (ili Dr. David, kako ga obično zovu ostali likovi) je Michaelov partner u prvoj sezoni.

David je ranije bio oženjen i ima sina Hanka (glumi ga Ryan Cooley u jednoj epizodi). Michael i David se upoznaju kada Michael zbog povrede na poslu odlazi u njegovu ordinaciju. Njih dvojica počinju vezu kada David ode u Q Mart, gde Michael radi i pozove ga da izađu.

Njih dvojica imaju sukobe u toku veze. Na primer, David je ljubomoran na Michaelov i Brianov odnos i u jednom trenutku mu čak zabranjuje da se viđa sa Brianom. Michael je, s druge strane, pomalo ljut zbog toga što David pokriva sve troškove, na primer ne dozvoljava mu da plati račun u restoranu ili, kako Michael kasnije otkriva, ne unovčuje čekove koje mu Michael daje za kiriju. Michael je ponekada zaplašen raskošnim stilom života koji David vodi.

Na kraju prve sezone, David rešava da se preseli u Portaland, kako bi bio sa svojim sinom, i poziva Michaela da krene sa njim. Michael pristaje, ali ostaje u Pittsburghu kada sazna da je Justin napadnut i povređen. U drugoj sezoni Michael se vraća iz Portlanda i tek nakon što ga Emmett uhvati da ima seks sa drugim muškarcem, priznaje da on i David više nisu zajedno. David se više ne pojavljuje u seriji, mada se par puta pominje.

Daphne Chanders uredi

Lista likova serije Queer as Folk
Debi sezona 1, epizoda 1
Odlazak sezona 5, epizoda 13
Autor Ron Cowen
Daniel Lipman
Portratirao/la Makyla Smith
UK parnjakDonna Clark (Carla Henry)
Detalji
Spol {{{rod}}}
Zanimanje učenica
Obitelj {{{porodica}}}
Bračni drug(ovi) {{{supružnik}}}

Daphne Chanders se pojavljuje tokom svih pet sezona, ali znatno više u prvoj nego u ostalima. Ona je Justinova najbolja drugarica i prva osoba kojoj se on outuje. Justin se njoj najviše poverava u toku prve sezone, posebno u periodu dok su njegovi roditelji u procesu teškog razvoda. Pri kraju sezone ona pita Justina da spava sa njom, kako bi bio njen prvi i njih dvoje imaju seks. Kasnije ona razvija osećanja prema njemu, što stvara napetost u njihovom odnosu. Justin joj objašnjava da iako su imali seks, on nije zaljubljen u nju. Daphne ga podseća kako se on nekada osećao zbog Briana i kaže mu da se ona sada tako oseća. Njih dvoje se mire i odlaze na proslavu mature zajedno.

Daphne i Justin idu na različite koledže. Justin spava kod nje kada se svađa sa Brianom i živi kratko u njenom stanu nakon raskida sa Ethanom, pre nego što se pomiri sa Brianom. U petoj sezoni pojaljuje se kratko dok Justin čuva Jenny Rebeccu, a u poslednjoj epizodi se pominje da mu ona pomaže da pronađe stan u New Yorku.

Vic Grassi uredi

Lista likova serije Queer as Folk
Debi sezona 1, epizoda 2
Odlazak sezona 4, epizoda 14
Razlog odlaska smrt (infarkt)
Autor Ron Cowen
Daniel Lipman
Portratirao/la Jack Wetherall
UK parnjakBernard Thomas (Andy Devine)
Detalji
Alias Victor Antonio Grassi
Spol {{{rod}}}
Zanimanje kuvar
Obitelj Debbie Novotny (sestra)
Michael Novotny (nećak)
Bračni drug(ovi) {{{supružnik}}}

Vic Grassi (1951-2004) je Debbien brak i Michaelov ujak. On je dovoljno star da se seća uživanja u post-stonewallske/pre-AIDS dekadencije 1970-ih i ranih 1980-ih.

Pre početka radnje serije, Vic, koji je HIV-pozitivan, izašao je iz bolnice i poveo je Debbie na put po Italiji, očekujući da će da umre pre nego što bude morao da plati troškove za njihovo putovanje.

U prvoj sezoni Vic živi sa Debbie, koja mu pomaže oko lekova. Vic daje Justinu svoju kartu da uđe u Babylon u jednoj od prvih epizoda, smatrajući da mu više neće biti potrebna. Vic, međutim, posećuje Babylon još nekoliko puta u toku serije.

U toku prve sezone Vic je uhapšen zbog podvođenja, ali je kasnije oslobođen optužbi.

Neko kratko vreme radi u Liberty Dineru sa Debbie kada shvata da će mu invalidnina biti uskraćena. Budući da je ranije radio kao kuvar, teško se privikava na dinamične porudžbenice u dineru. Debbie ga izvređa kada ne uspe da napravi tortu za venčanje Lindsay i Melanie u kratkom roku. Usmeravajući svoj bes na zadatak, Vic uspeva da odradi posao na vreme. Kada Justin pita Debbie o njenoj reakciji, ona mu kaže da primenjuje sličnu taktiku da ga natera da se bori za život: "Samo nastavljam da mu se derem 'Pa umri već jednom!'"

Tokom treće sezone Emmett angažuje Vica da mu pomaže oko keteringa. Vic upoznaje Rodneya i njih dvojica ulaze u vezu. Tokom četvrte sezone Vic napušta Debbie i seli se kod Rodneya. Debbie, ljuta što nije pozvana na večeru, ulazi u veliku svađu sa Vicom. Narednog dana Michael saznaje da je umro od infarkta, koji je posledica komplikacija od lekova protiv HIV-a. Debbie oseća veliku grižu savesti zbog njegove smrti, ali kasnije uspeva da se vrati u normalan život.

Vic se pojavljuje Brianu u snovima, posebno kada Brian sazna da boluje od raka testisa. Kada se terapija ispostavi kao uspešna, Vic prestane da se javlja Brianu i da se pojavljuje u seriji.

Emmett Honeycutt uredi

Glavni članak: Emmett Honeycutt

Carl Horvath uredi

Lista likova serije Queer as Folk
Debi sezona 2, epizoda 10
Odlazak sezona 5, epizoda 13
Autor Ron Cowen
Daniel Lipman
Portratirao/la Peter MacNeil
UK parnjakPC Stroud – samo u poslednjoj epizodi
Detalji
Spol {{{rod}}}
Zanimanje policijski detektiv
Obitelj Celia (pokojna žena)
Bračni drug(ovi) {{{supružnik}}}
Djeca Carl, Jr.
Vicki

Detektiv Carl Horvath se prvi put pojavljuje u desetoj sezoni kada Debbie pronađe telo mladića bačeno u kontejner iza restorana. Carl napravi homofobični komentar, koji Debbie čuje i iskritikuje ga. Zbog ovoga, kao i zbog sporog napredovanja u istrazi, Debbie ne voli Carla u početku. Uz Vicovu i Jenniferinu pomoć Debbie sazna ime ubijenog mladića i ode kod Carla da mu kaže. Debbie je iznenađena kada, ubrzo zatim, Carl dođe kod nje kući i da joj informacije o napretku slučaja. Slučaj, međutim, nije rasvetljen sve do treće sezone, jer ukljčuje korupciju policije kao i šefa policije, Jima Stocwella, koji se kandiduje za gradonačelnika.

Carl poziva Debbie da izađu nakon njene pomoći u istrazi i ona nevoljno pristaje. Tokom večere Debbie saznaje da je Carl bio oženjen i da je sada udovac, kao i da ima dvoje dece, koja ne žive u blizini. Ubrzo zatim njihova veza postaje i seksualna, uz malu pomoć Teda i Emmetta, koji daju Debbie neke korisne savete. Carl njeno umeće pogrešno shvati, što uvredi Debbie, ali mu Ted i Emmett objasne da su joj oni pomogli. Da bi se iskupio, Carl i sam uzima par saveta od lezbejki u policiji. Njihova veza postaje napeta tokom treće sezone, kada Carl smatra da mora da podrži Stockwella za gradonačelnika, jer su nekada radili zajedno. S druge strane, Debbie se protivi Stockwellu, koji je homofobičan i podržava demokratskog kandidata.

Kasnije njih dvoje nastavljaju vezi i Carl je zaprosi. Iako Debbie isprva prihvati da se uda za njega, kasnije je veoma uznemirena jer njen sin ne može da se venča sa svojim partnerom i njih dvoje odlučuju da žive u vanbračnoj zajednici.

Melanie Marcus uredi

Glavni članak: Melanie Marcus

James "Hunter" Montgomery uredi

Lista likova serije Queer as Folk
Debi sezona 3, epizoda 8
Odlazak sezona 5, epizoda 13
Autor Ron Cowen
Daniel Lipman
Portratirao/la Harris Allan
Detalji
Spol {{{rod}}}
Zanimanje učenik
hasler
Obitelj Ben Bruckner (otac)
Michael Novotny (otac)
Rita Montgomery (majka)
Bračni drug(ovi) {{{supružnik}}}

James "Hunter" Montgomery se pojavljuje kada šef policije Jim Stockwell odluči da očisti Libery Avenue od gej prostitucije i kada Hunter počne da hasluje ispred Benove i Michaelove zgrade. Jedne noći izbije tuča i Ben izađe da je prekine i pomogne Hunteru. Ben mu dozvoljava da prespava u njihovom stanu i ponudi mu da ostane i duže. Kasnije, kada Hunter dospe u bolnicu i prijavi Bena kao člana porodice za kontakt, Ben saznaje da je Hunter HIV pozitivan i preuzima na sebe odgovornost da mu to kaže. Hunter počinje da živi sa Benom i Michaelom i počinje da ide u školu. Michael se u početku protivi, ali kasnije prihvati Huntera.

Pri kraju treće sezone pojavi se Hunterova majka, Rita. Ona tvrdi da je morala da ga da na usvajanje zbog lošeg braka u kome je živela, kao i zbog malih prihoda, ali da je sada sposobna da ga čuva. Hunter loše reaguje kada sazna da je dolazila njegova majka i ispriča Michaelu i Benu da ga je ona naterala na prostituciju još od rane mladosti. Slučaj o starateljstvu dospeva do suda i Rita najpre dobija starateljstvo nad Hunterom, ali je odluka preinačena kada sudija čuje njene zle i homofobične komentare na Hunterov HIV status.

Tokom četvrte sezone se saznaje da je Hunter heteroseksualan i da ima devojku, Cellie. Michael je najpre uznemiren ovom činjenicom, ali vremenom je prihvati. Cellieni roditelji, međutim, zahtevaju da se veza prekine kada saznaju za njegov HIV status.

Tokom pete sezone Cellieni roditelji otkrivaju Hunterov HIV status prilikom kada je Hunter povređen u bazenu i počne da krvari. Ovo izazove neprijateljstvo u školi i on postaje žrtva maltretiranja. Saznaje i da Cellie ima novog momka, i oseća se, takođe, pomalo zapostavljen kod kuće nakon rođenja JR i odlučuje da ode od kuće. Ben i Michael su veoma zabrinuti, a Ben postaje sklon izlivima besa. Konačno, situacija se smiruje kada dobiju e-mail od Huntera, koji im javlja da je dobro. Nakon eksplozije u Babylonu u kojoj je Michael povređen, Hunter se vraća kući i posle razgovora sa Debbie odlučuje da ostane. Dobija posao u Liberty Dineru i na nagovor Debbie vraća se u školu.

U poslednjoj sceni u kojoj se pojavljuje, Hunter radi u dineru kada mu Michael i Ben kažu da je položio sve predmete. Daju mu dnevnik sa inicijalima 'H. N. B.' Ben mu objašnjava da su to njegovi inicijali, Hunter Novotny-Bruckner, ako on to želi. Hunter otvara dnevnik i piše: "Danas su me Ben i Michael pitali da li želim da budem njihov sin. Rekao sam da.". Međutim, njegovo usvajanje zavisi od Proposition 14.

Debbie Novotny uredi

Glavni članak: Debbie Novotny

Michael Novotny uredi

Glavni članak: Michael Novotny

Lindsay Peterson uredi

Glavni članak: Lindsay Peterson

Ted Schmidt uredi

Glavni članak: Ted Schmidt

Jim Stockwell uredi

Lista likova serije Queer as Folk
Debi sezona 3, epizoda 5
Odlazak sezona 3, epizoda 14
Autor Ron Cowen
Daniel Lipman
Portratirao/la David Gianopoulos
UK parnjakne postoji
Detalji
Spol {{{rod}}}
Zanimanje šef policije
kandidat za gradonačelnika
Obitelj {{{porodica}}}
Bračni drug(ovi) {{{supružnik}}}

Jim Stockwell je šef policije u Pittsburghu i kandidat za gradonačelnika. Deo je jedne od glavnih priča u trećoj sezoni.

Kada je mesto gradonačelnika upražnjeno, Jim Stockwell postaje republikanski kandidat. U samom početku njegov rejting zaostaje za drugima, ali počinje da dobija predizbornu trku kada angažuje Briana za svoju kampanju.

Stockwell je homofobičan i mnogi likovi, posebno Debbie, su veoma oštro protiv njega, što dovodi druge likove u sukob sa Brianom, koji radi na njegovoj kampanji. U jednom trenutku Stockwell zatvara sve klubove, barove i saune na Liberty Avenue, osim Babylona, u kome je zatvoren back-room.

Stockwell otpušta Briana kada sazna da je gej, ali ga kasnije ponovo uzima u kampanju kada njegov rejting počinje da opada.

Brian i Justin tajno rade zajedno anti-kampanju protiv Stockwellla, deleći flajere po gradu. Stockwell nalazi flajere u Brianovom stanu i Brian dobija otkaz ne samo u kampanji, nego i u kompaniji za koju radi. Justin i Brian, međutim, saznaju da je Jason Kemp, mladić čije je telo Debbie našla u kontejneru iza dinera, ubijen od strane policajca Kennetha Rykerta, koji je Stockwellov partner u policiji. Stockwell je znao za ubistvo i prikrivao ga tako što je penzionisao Rykerta. Suočen sa dokazima Rykert se ubija.

Koristeći sav novac koji ima Brian vodi jaku kampanju protiv Stockwella i uspava da ne dozvoli da Stockwell dobije izbore.

U četvrtoj sezoni Lindsay Peterson pominje da je Stockwell zvanično optužen za prikrivanje ubistva.

Jennifer Taylor uredi

Lista likova serije Queer as Folk
Debi sezona 1, epizoda 2
Odlazak sezona 5, epizoda 13
Autor Ron Cowen
Daniel Lipman
Portratirao/la Sherry Miller
UK parnjakJanice Maloney (Caroline O'Neill)
Detalji
Spol {{{rod}}}
Zanimanje agentkinja nekretnina
Obitelj Justin Taylor (sin)
Molly (ćerka)
Bračni drug(ovi) {{{supružnik}}}

Jennifer Taylor je Justinova majka.

U prvoj sezoni ona počinje da sumnja da je Justin gej kada nađe njegove crteže. Kada mu se suprotstavi, Justin beži od kuće, ne znajući šta da radi. Odvodi ga kod psihijatra misleći da je samo zbunjen. U početku ona ne govori svom mužu da je Justin gej. Kada odlazi na Justinovu izložbu i vidi njegove erotske crteže,, a zatim vidi i Briana sa Justinom, shvata da je goli muškarac na slici zapravo muškarac sa kojim njen sin spava. Nakon što vidi da je Brian dosta stariji, kaže svom mužu da je njihov sin gej. Tokom ostatka sezona, Jennifer se polako miri sa činjenicom i prihvata Justinovu homoseksualnost uz pomoć Debbie. Takođe, razvodi se od Craiga, koji znatno netolerantije reaguje na vest da je Justin gej.

Na početku druge sezone ona zabranjuje Brianu da se viđa sa Justinom, jer smatra da je on posredno odgovoran za napad na Justina. Nakon što izgubi kontakt sa Justinom, odlazi kod Briana i moli ga da uzme Justina, jer je on jedina osoba u koju Justin ima poverenja. Postaje članica PFLAG-a i više je uključena u Justinov život.

Kao agentkinja nekretnina, Jennifer pomaže Tedu i Emmettu da nađu stan i uzima Brianov stan na prodaju, nekoliko puta. Takođe, pomaže mu da nađe prostor za njegovu novu firmu. Do kraja poslednje sezone ona u potpunosti prihvata Briana.

Justin Taylor uredi

Glavni članak: Justin Taylor

Blake Wyzecki uredi

Lista likova serije Queer as Folk
Debi sezona 1, epizoda 3
Odlazak sezona 5, epizoda 13
Autor Ron Cowen
Daniel Lipman
Portratirao/la Dean Armstrong
UK parnjaksličan je Harveyu Blacku (Andrew Lancel)
Detalji
Spol {{{rod}}}
Zanimanje savetnik za odkivanje od narkomanije
Obitelj {{{porodica}}}
Bračni drug(ovi) {{{supružnik}}}

Blake Wyzecki se pojavljuje u prvoj sezoni kada ima flert sa Tedom. Ted ga odvodi kući i Blake ga nagovara da proba GHB, što Teda baca u komu, a Blake beži. Ted kasnije saznaje da je Blake pozvao hitnu pomoć pre nego što je pobegao.

Pri kraju sezone Ted ponovo sreće Blakea u Babylonu, kada je on očigledno pod uticajem droge. Ted ga odvodi u bolnicu i pokušava da ga smesti u program za rehabilitaciju. Melanie mu čak daje posao u advokatskoj firmi u kojoj radi, ali dobija otkaz jer se ne pojavljuje na poslu, da bi se kasnije saznalo da je još uvek na metamfetaminima. Ted ga prijavljuje u centar za rehabilitaciju, ali sledećeg dana saznaje da se odjavio.

Blake se pojavljuje ponovo tek u trećoj sezoni kada Ted ima probleme sa drogom i kada odlazi na rehabilitaciju gde sreće Blakea, koji je postao savetnik za odvikavanje. Ted pokušava da ponovo pokrene vezu, ali ga Blake odbija, jer misli da predstavlja smetnju za Tedov oporavak.

Tokom poslednje sezone, Ted i Blake su ponovo zajedno, ovog puta bez prepreka da ostvare vezu.