Liam Neeson

(Preusmjereno sa stranice Lijam Nison)

William John "Liam" Neeson, OBE (rođen 7. lipnja 1952.) irski je glumac nominiran za Oscara.

Liam Neeson

Neeson na premijeri filma The Other Man u Torontu 7. septembra 2008.
Rođen/a William John Neeson
7. 6. 1952. (1952-06-07) (dob: 71)
Ballymena, Okrug Antrim, Sjeverna Irska
Suprug/a/e/zi Natasha Richardson (1994-2009) (njena smrt)

Rodio se u mjestu Ballymena, okrug Antrim, Sjeverna Irska. Otac mu je bio nadglednik katoličke škole za djevojke, a majka kuharica. Ima tri sestre. U devetoj godini počinje trenirati boks, kojim će se baviti do 16. godine. Bio je omladinski prvak Irske u teškoj kategoriji tri godine zaredom.

Na pozornicu se prvi put popeo u 11. godini, prihvativši glavnu ulogu u školskoj drami. Nju mu je ponudio njegov učitelj engleskog jezika, a on ju je prihvatio jer je glavnu žensku ulogu glumila djevojka koja mu se sviđala. Nakon završetka srednje škole, nije krenuo na fakultet.

Na filmu debitira 1973. ulogom Isusa u ostvarenju imena "Hodočasnikov napredak". Kasnije su ga nastavili angažirati jer se dokazao kao osoba koja može glumiti glavne uloge.

Za film Schindlerova lista, dobio je nominacije za Oscara, BAFTA-u, i Zlatni globus. Od 1993. glumio je u filmovima raznih žanrova. Zapažene uloge ostvario je u filmovima Rob Roy, Michael Collins i Kinsey.

Bio je oženjen s glumicom Natashom Richardson,kada je umrla usled teških povreda glave zadobijenih u nesreći na skijanju. Liam s njom ima dva sina i danas živi u Njujorku. Tašta mu je glumica Vanessa Redgrave

Odbio je priznanje rodnog grada jer se tamo osjećao kao "građanin drugog reda". Godine 1999. postao je Časnik Britanskog Carstva.

Vanjske veze uredi