Liestal čita se Listal (fr. Liestal, ital. Liestal) je glavni grad švicarskog kantona Basel-Landschaft.

Liestal


Centar grada

Grb
Grb
Osnovni podaci
Država  Švicarska
Gradonačelnik Regula Gizin
Kanton Basel-Landschaft
Stanovništvo
Stanovništvo 13 451 (2008.)
Gustina stanovništva 739 st./km²
Geografija
Koordinate 47°31′N 7°45′E / 47.52°N 7.75°E / 47.52; 7.75
Nadmorska visina 327 m
Površina 18.21 km²
Liestal na mapi Švajcarske
Liestal
Liestal
Liestal (Švajcarske)
Ostali podaci
Poštanski kod 4410
Web-stranica www.liestal.ch


Koordinate: 47° 31′ 12" SGŠ, 7° 45′ 00" IGD

Geografske karakteristike uredi

Liestal leži u krajnjem sjeverozapadu Švicarske, pored granice sa Njemačkom i Francuskom. Njemačka granica je posebno blizu, svega 6-7 km. Od najbližeg većeg grada, Basela grad je udaljen svega 15 km jugoistočno, pa se smatra njegovim predgrađem. Od glavnog grada države, Berna, Listal je udaljen oko 80 km sjeverno.

Liestal se nalazi u na obodu plodne i gusto naseljene doline rijeke Rajne. Grad se rasprostro u dolini između rijeka Ergolz i Orisbach, na 330 metara nadmorske visine. Zapadno i istočno od grada izdižu se obronci najsjevernijih dijelova Masiva Jura.

Klimatske karakteristike uredi

Liestal ima umjereno kontinentalnu klimu po Köppenovoj klasifikaciji klime sa toplim ljetima i hladnim zimama.

Historija uredi

 
Liestal na karti urbane zone Basela

Područje Listala je bilo naseljeno još u vreme prahistorije i Antičkog Rima, ali nije imalo veliki značaj.

Listal se prvi put pominje 1189., kada je bio važna stanica na prometnom putu od Basela do Prijevoja San Gottard.

Stanovnici Liestala se između 1476. i 1477. prvi put stali na stranu Švicarske konfederacije u Bici kod Lapena. Od 1501. Liestal se zajedno sa svojom prijestolnicom Baselom pridružio Švajcarskoj konfederaciji. Nakon tog su počeli sukobi između Liestala i Habsburške dinastije, kojoj je do tog trenutka Liestal pripadao.

Od 1797. Liestal je bio pod upravom Francuske. Nakon pada Napoleona, Liestal je zajedno sa Bazelom bio dio zajedničkog Kantona Basel, ali su njegovi stanovnici bili nezadovoljni svojim položajem u tom kantonu. Pa je 17. marta 1832. došlo do razdvajanja tog kantona na dva nova; Basel-Stadt (sam grad) i Basel-Landschaft (okolica). Tako je Liestal postao glavni grad tog novog kantona.

Stanovništvo uredi

2008 g. Listal je imao preko 13.000 stanovnika, što je 2,5 puta više nego pre jednog veka. Od toga približno 25% su strani državljani.

Većina stanovnika Liestala su Germanošvicarci pa je njemački jezik službeni jezik u gradu i kantonu. Međutim, gradsko stanovništvo je tokom proteklih nekoliko decenija postalo veoma šaroliko, pa se na ulicama Liestala čuju brojni drugi jezici.

Lokalni Germanošvicarci su u 16. vijeku prihvatili protestantizam. Međutim, poslednjih decenija u gradu se znatno povećao udeo rimokatolika. Današnji vjerski sastav grada je slijeći: protestanti 40,4%, rimokatolici 26,7%, pa zatim ateisti, muslimani i pravoslavci.

Saobraćaj uredi

Liestal leži na međunarodnoj željezničkoj pruzi Köln - Basel - Chiasso - Milano. Brzi vlakovi povezuju Liestal sa drugim velikim gradovima u Švicarskoj i okruženju.

U blizini Liestala protiče rijeka Rajna, važan vodeni put koji povezuje Švicarsku sa Atlantskim oceanom.

Kroz Liestal ne prolazi ni jedan autoput, ali u blizini prolaze autoput A2 (pravac za Basel ili Luzern) i A3 (pravac za Basel ili Zürich).

Galerija slika uredi

Vanjske veze uredi