Libije Sever

(Preusmjereno sa stranice Libius Severus)

Libije Sever (oko 420. - 5.8. 465.) od 461. do 465. rimski car Zapadnog Rimskog Carstva.

Novac Libija Severa.

Uvod uredi

Ricimer koji je u drugoj polovici 50tih godina 5 veka postaje doba magister militium u Italiji i de facto premijer Zapadnog Rimskog Carstva se 461. godine pobunio protiv cara Majorijana kojega je ubrzo, porazio i ubio 2.8. 461.. Pošto on sam zbog svojih barbarskih korjena nije mogao postati car sljedećih nekoliko meseci prolazi u potrazi za odgovarajućim kandidatom kojeg se nalazi na jesen 461. godine u liku Libije Severa rimskog senatora Lukanije koji će biti proglašen za cara 19.11. 461. godine.

"Vladavina" uredi

Gotovo odmah po ubojstvu Majorijana sve provincije Zapadnog Rimskog Carstva su otkazale poslušnost Ricimeru i Severu, a ujedno je postajala opasnost od Bizantske invazije kako bi se vratio zakonski poredak u Rimu. U takvoj političkoj situaciju Libije Sever ili preciznije Ricimer koji stvarno vlada vodi razumnu miroljubivu politiku pokušavajući dobiti politički legitimitet. Ta politika na kraju dovodi do djelomičnog uspjeha pošto Bizant nikada neće priznati ovog cara, ali će također narediti rimskim lojalnim snagama (Marcelin) koje su se pripremala na invaziju Italije da od toga odustanu.

Nemoć cara Libije Severa ili bolje govoreći moć Ricimera je najbolje prikazana u djelima suvremenika koji Ricimera zovu kraljem i kovanjem novca na kojemu se nalazi Ricimer.

Zavisno od istorijskih teorija koje su stvorene još u 5 i 6 veku Libije Sever je umro prirodnom smrću ili je otrovan od Ricimera koji 465. godine za to nije imao razloga. Njegova smrt dovodi do nove krize Zapadnog Rimskog Carstva koje do 467. godine neće imati niti jednog cara.

Prethodnik:
Majorijan
Zapadnorimski carevi

461465.

Nasljednik:
Antemije