Li Chéngqián (李承乾) (619?[1] – 5. januar 645[2]), kurtoazno ime Gaoming (高明), formalno Princ Min od Hengshana (恆山愍王), bio je krunski princ kineske dinastije Tang. Bio je najstariji sin cara Taizonga i njegov prvi krunski princ, ali je na kraju tu titulu morao prepustiti Li Zhiju (budućem caru Gaozongu).

Li Chengqian
Krunski princ dinastije Tang

Vladavina 627-643
Potomstvo Li Zhang 李象 (Otac Li Shizhija)
Posthumno ime Prince Min od Hengshana 恆山愍王
Otac Car Taizong od Tanga
Majka Carica Zhangsun
Rođen/a 618
Umro/la 645. (dob: 26–27)

Li Chengqian je krunskim princem postao 627. u dobi od osam godina, nakon što mu je otac postao carem 626. Kao dječak je imao reputaciju pronicljivosti, ali je imao i boležljivu nogu. U kasnijim godinama je, prema kineskim historijskim navodima, postao sklon raskalašenom životu te više volio prakticirati Tujue običaje nego učiti kako vladati državom. Zbog toga je sve više gubio naklonost cara Taizonga u korist svog mlađeg brata Li Taija, princa Weija. (Oboma je majka bila careva prva supruga, carica Zhangsun.) Kada je godine 643. postao uvjeren da će ga otac smijeniti sa mjesta krunskog princa u korust Li Taija, sa generalom Hou Junjijem je sklopio zavjeru sa ciljem da svrgne cara Taizonga. Zavjera je bila otkrivena, te je Li Chengqian smijenjen s mjesta krunskog princa i degradiran u običnog pučanina. Car je, međutim, otkrio i da je Li Tai aktivno podstrekavao Li Chengqianovu zavjeru, nadajući se njenoj propasti i svom dolasku na vlast. Zbog toga je svog sljedećeg sina Li Zhija (kome je majka također bila carica Zhangsun) proglasio carem. Li Chengqian je prognan i stavljen u kućni pritvor, gdje je umro 644. godine. Posthumno je rehabilitiran i proglašen carskim princem za vrijeme vladavine svog pranećaka cara Xuanzonga, i to nakon što je njegov unuk Li Shizhi postao kancelar.

Preci uredi

Izvori uredi

  1. Taj podatak je izvor nedoumice među historičarima, s obzirom da se navodi da je njegov mlađi brat Li Tai godine 652. bio star 34 godine -- što znači da je Li Tai rođen 618. S obzirom da je Li Tai bio mlađi od Li Chengqiana i imao istu majku, ne zna se koji je datum ispravan. S obzirom da je Li Chengqian bio prvorođeni, a Li Tai četvrti sin cara Taizonga, nisu mogli biti blizanci.
  2. 兩千年中西曆轉換