Lex Trebonia (doslovno: "Trebonijev zakon") je zakon koji je godine 55. pne. donijela Rimska Republika. Ime je dobio po predlagatelju - tadašnjem tribunu Treboniju. Pravi predlagači su, međutim, bili tadašnji konzuli Marko Licinije Kras i Pompej, koji su zajedno sa Julijem Cezarom, prokonzulom Cisalpinske, Transalpinske Galije i Ilirika, dominirali rimskom politikom kao Prvi trijumvirat. Odredbe zakona su omogućile da konzuli nakon redovnog godišnjeg mandata mogu preuzeti prokonzularne dužnosti u provincijama na pet godina. Motiv dvojice trijumvira je bio da uspostave ravnotežu sa Cezarom koji je spektakularnim uspjesima u Galiji stekao veliku popularnost, bogatstvo i uticaj.

Po odredbama zakona Kras je preuzeo mjesto prokonzula Sirije, odnosno nadzor nad rimskim područjima na Istoku. Pompeju je, pak, pripao nadzor nad Hispanijom, ali je on, na iznenađenje mnogih, odbio napustiti Rim te je upravljanje provincijom vodio preko namjesnika, odnosno legata.

Izvor uredi

  • Erich S. Gruen, The Last Generation of the Roman Republic (University of California Press, 1974), p. 537 online et passim.