Lex Burgundionum

(Preusmjereno sa stranice Lex Burgudionum)

Lex Burgundionum (doslovno: "Zakon Burgunda", također poznat i kao Lex Gundobada ili "Gundobadov zakon"; francuski: Loi Gombette, njemački: Burgunderrecht) je zakonik koga je za vrijeme svoje vladavine (473 - 516) donio burgundski kralj Gundobad, a čija je glavna svrha bila kodificirati običaje svojih burgundskih podanika. Tekst, čiji prvi sačuvani rukopisi datiraju iz 9. vijeka, se smatra jednim od najstarijih i najvažnijih pisanih izvora prava u srednjovjekovnoj Evropi.

Za taj zakonik je karakteristično da nije imao univerzalnu primjenu na sve Gundobadove podanike, odnosno da su njegovim odredbama bili podvrgnuti jedino osobe burgundske etničke pripadnosti. Na njegove galske ili rimske podanike se primjenjivalo dotadašnje rimsko pravo; tek je potreba da se rješavaju eventualni sudski ili drugi sporovi između (Galo)Rimljana i Burgunda navela Gundobada da donese poseban zakonik poznat kao Lex Romana Burgundionum, čiji je tekst, međutim izgubljen.

Vjeruje se kako je Gundobad naručio izradu zakonika 483. a da je rad na njemu dovršen za vrijeme vladavine njegovog sina Sigismunda (516 - 532) koji mu je pridodao novellae, odnosno tekst kojim je u obliku apstraktnih pravnih načela trebalo tumačiti Gundobadov tekst poznat kao antiquae.

Lex Burgundionum se, u nedostatku drugih, smatra jednim od najvažnijih izvora podataka o Burgundima i njihovom načinu života, odnosno načinu života Germana za vrijeme i nakon Velike seobe naroda. Veliki broj odredbi se bavi nasljednim pravom temeljenom na specifično germanskim institucijama, ali i raznim modelima naknade štete za nanošenu fizičku ozljedu, pri čemu je karakteristično izbjegavanje kaznenopravnih sankcija i inzistiranje na novčanoj kompenzaciji. Pravni teoretičari vjeruju da je Gundobad tim odredbama nastojao što je moguće više iskorijeniti krvnu osvetu među svojim "barbarskim" sunarodnjacima, odnosno učiniti ih barem u tom smislu sličnijim svojim "civiliziranim" rimskim podanicima. S druge strane, Lex sadrži i institut sudskog dvoboja koji će značajno uticati na srednjovjekovno pravo.

Burgundsko Kraljevstvo je prestalo postojati 534. kada su ga zauzeli Franci; međutim i oni su preuzeli Lex te ga primjenjivali na svojim teritorijama. Posljednji zapis o tome da se Lex primjenjivao datira iz 10. vijeka.

Izvori uredi

  • Katherine Fisher Drew (trans.) (1972) The Burgundian code: book of constitutions or law of Gundobad University of Pennsylvania Press